Friday, November 25, 2011

..Ombak Rindu ??..

assalamualaikum all..

apa khabar? ada sihat? ada O.K? apa-apa pun bersyukur la kerna kita masih bernafas hingga ke saat ini.. Alhamdulillah~~

saya percaya, kebelakangan ini, hampir setiap hari kita disajikan atau kita mendengar atau kita melihat preview filem "OMBAK RINDU"  tak kurang gak dengan orang ramai yang memperkatakan mengenai filem ini. mungkin filem ini boleh dikategorikan sebagai filem yang di nanti-nanti disebabkan cerita itu sendiri atau pelakon-pelakon yang mantap.. OMBAK RINDU bakal di pawagan 1 Disember 2011 ini, dilakonkan oleh Aaron Aziz, Maya Karin dan di bantu oleh Lisa Surihani..

OMBAK RINDU sebenarnya adalah sebuah novel hasil karya Fauziah Ashari terbitan Alaf 21 sekitar awal 2000 dulu..sebelum apa-apa, jom kita review Novel ini.. *sorry kalau ade silap, dah lame bace buku nie, ingat-ingat lupe plak. nak bace balik, buku nie lak lost in space.. huhu*


Ombak Rindu mengisahkan tentang seorang gadis bernama Izzah, beliau merupakan anak yatim piatu dan terpaksa di jaga oleh ibu saudaranya.

penderitaan hidup Izzah ini bermula apabila ibu saudara dan pak cik nya, Pak Taha memperlakukan Izzah seperti orang gaji di rumah mereka. malah segala persiapan Izzah ke sekolah tidak pernah dihiraukan mereka. keadaan semakin teruk apabila Pak Taha merupakan seorang pemabuk dan tahi judi.

demi membayar balik segala hutang dan memperoleh wang untuk terus berjudi, Pak Taha telah menjual Izzah. disebabkan kecantikan Izzah, tauke tersebut bersetuju dengan pertukaran yang diberikan oleh Pak Taha.

ketika dipaksa menjadi pelacur, pelanggan pertama Izzah adalah seorang jejaka *bukan pelanggan kot, Izzah dijadikan sebagai hadiah.. kalau tak silap la* kacak lagi kaya bernama Haris.. (mode: *cair*)

Izzah telah dibawa pulang ke rumah oleh Haris dan ketika Haris cuba untuk "menjamah" Izzah, Izzah merayu untuk dilepaskan atau Haris sudi menikahinya. Haris yang terkedu melihat seorang "pelacur-yang-baik" bersetuju menikahi Izzah secara rahsia dengan syarat Izzah sentiasa melayani naluri lelakinya.

dan disitulah bermula kisah 2 hati antara Izzah dan Haris. Haris merupakan anak kepada seorang ahli perniagaan yang terkenal dan wanita itu amat dikagumi oleh masyarakat dan mempunyai standard yang tersendiri. so, agak sukar untuk Haris "membawa keluar" Izzah sebab pasti ada yang mengenali nya di mana saja mereka pergi.

layanan Haris pada Izzah sangat kasar dan Izzah pula sentiasa akur dengan setiap kata Haris walaupun hatinya memberontak. saat ini bermacam-macam adegan lucu terbit dari perlakuan mereka *mode: big smillleeee*

macam-macam konflik timbul dalam hidup mereka, Izzah dihantar oleh Haris melanjutkan pelajaran setelah Haris menemui sijil-sijil Izzah yang cemerlang ketika di sekolah, Haris di suruh berkahwin dengan ex-girlfren nya satu ketika dahulu, ibu nya mengetahui tentang kewujudan Izzah dan macam-macam lagi..

nak taw lebih lanjut or merasai sendiri "tenggelam" dalam hidup Izzah dan Haris? jom pegi dapatkan novel Ombak Rindu.. dengan cite akan diterbitkan semula selepas filem Ombak Rindu dikeluarkan.. siyes tak rugi bace novel nie..

Ombak Rindu adalah novel kegemaran saya sepanjang masa. tak akan ada yang lain mampu menambat hati ini seperti novel Ombak Rindu. dah beratus novel yang dibaca, hati tetap terpaut pada Haris*cewaahh.. sila muntah..*

apa-apa pun pada pandangan saya,mungkin novel ini tidak sesuai dijadikan filem kerana pada hari ini, hampir semua filem melayu mempunyai jalan cerita yang lebih kurang sama macam filem ini. even drama di TV pun banyak macam ni. tapi, tak mustahil filem ini akan menjadi Box Office disebabkan pembaca novel ini sendiri sudah lama menanti akan Haris dan Izah di layar perak.

even saya sendiri pon macam nak sangat ke panggung menyaksikan filem ini.. oh Harissss.. harap-harap la Haris dalam filem sama or kurang ckit dari Haris dalam novel ni. yang lain tue tak kisah sangat.. nak Haris je.. hikhik...

oh.. bagi yang dah bace novel ini, Ombak Rindu mempunyai kesinanmbungan iaitu Cinta..Tiada Akhirnya dan Rindu Cintaku.. pendapat saya sendiri. 2 kesinambungan ini agak nonsense. masih menarik tapi sedikit annoying kadang-kadang macam tak masuk akal. so, i prefer to stick with Ombak Rindu sahaja.. ^_^ tapi, tak salah kalau nak baca.. nak taw gak ape kesudahan kisah Haris dan Izzah, ade anak ker tak, direstui ker tak hubungan dorang..





p/s: cover novel ini sangat sweet.. selain dari berwarna purple (my fav colur op koz), gambar pasangan yang sedang bercanda di tepi pantai sangat-sangat menimbulkan taman di dalam jiwa..

akhir kata.. jom kita layan OST Ombak Rindu.. trailer filem ni..

Saturday, November 19, 2011

..down..down..down..

assalamualaikum and good morning all (blom pukul 12, morning lah kan?)

semalam submit penyertaan untuk contest giveaway samsung galaxy s ii...

gler banyak dugaan dan cabaran yang perlu di tempuh semalam..

mule2 nak wat video.. dah lah tak pernah edit video. memandangkan b4 nie sangat bz dengan macam-macam hal. semalam jek ada masa nak buat semua tue.. explore+try and error+buat entry.. dah lah semalam last day.kalau tak, boleh lagi dibaiki.. huhu..

dah siap video, entry semua.. tyme nak upload video plak macam-macam hal berlaku..

semalam kitorang ade katering. memang mintak maap banyak-banyak kat mak.. semalam langsung tak tolong dier prepare untuk katering. semua gara-gara contest nie.. huhu.

memang kelam kabut la semalam. tyme nak upload video, internet plak buat hal. hujan lebat gler.. boleh dikatakan ribut la.. modem kne OFF lah kan, kalau rosak, macam mane la nak on9 len kali.. try gune broadband plak. nak dijadikan cerita.. DIGI pulak problem-extra-gila semalam.. nak msg pon tak lepas. connect dalam 10 saat jek,lepas tue ilang. dah lah nak connect tue jenuh menunggu.. huhu..

then, dah upload kat blog.. sekali video tak clear la.. dah la video tue menggunakan tulisan. kalau dah tulisan tak nampak, apakah maksud semua itu?? sungguh ku tak paham.

dalam laptop nie memang clear habis video tue, leh tengok satu satu huruf.. carik lak alternatif lain, upload gune youtube. tue pon miera dah lambat. orang lain semua dah siap-siap nak g katering. miera masih lagi kat depan laptop.. dugaaannnn~~~~

first tyme upload video kat youtube.. memang noob habes. so, jangan la hairan tengok name video tue macam tue yer. tak reti nak tukar, tak reti nak ape2 pon. dan tak sempat nak explore. seriously...

try video tue.. alahai lebih kurang jugak. tapi o.k ckit la dari mule-mule tue. leh gak la bace kalau tengok btol2.. huhuhu..

walaupon dah berputus asa, dengan semangat 0.05%, pegi gak lah hantar emel kat beta.my. dah bising-bising dah orang panggil miera suroh gerak. cepat-cepat log out emel.

sampai kat rumah di katering, risau la plak kalau penyertaan tue tak di terima pihak beta.my. yerlah kan.. dah la last minit. gler risau la..

selepas menghadapi semua ini. peratusan untuk menang hanyalah 0.01%.

so, dengan ini..miera mengucapkan good luck kepada peserta-peserta lain yang jauh lebih kreatif dan berkualiti dari miera.. kalau dah menang nanti, tunjuk2 la kat blog k. tak dapat pegang, tengok pon jadilah..

and honestly,proud to myself yang sedaya upaya mengambil bahagian dalam contest ini. ini adalah percubaan pertama untuk menyertai sebarang contest. nanti, boleh la dijadikan kenangan dan jugak pedoman di masa akan datang. ^_^

p/s: saya sudah benar-benar yakin bahawasanya saya sememangnya TIDAK-KREATIF langsung. =)

Friday, November 18, 2011

..Saya Nak Samsung Galaxy S II Sebab....

assalamualaikum all..

hari ini, miera ingin menyertai satu contest yang dianjurkan oleh pihak beta.my. Giveaway: Samsung Galaxy S II untuk dimenangi.. contest nie dah berlangsung beberapa minggu. hari ini (18.11.11) merupakan hari terakhir. miera dah lame usha contest nie. tapi akibat kekangan masa dan kebizian yang teramat membuatkan miera lambat lak nak wat entry.

contest nie sangat mudah di mana para peserta di minta untuk membuat satu entry yang kreatif tanpa mengira cara. ramai giler dah join contest nie, macam-macam kekreatifan yang miera tengok.. miera akui la miera tak sekreatif mereka. miera tak reti nak edit-edit gambar jadi macam komik, nak wat cerita ker ape ker.. huhu..

memandangkan sem nie miera sangat banyak di "tepuk" or di sumbatkan dengan programming (2 subjek programming sem ini). so, miera decide nak wat guna C, yang pure C++ tak mahir lagi. dan kebetulan pulak, kitorang baru di ajar nak buat "string" semalam.. so, miera guna jek lah ape yang di ajar.. kira aplikasi apa yang kita belajar dalam kelas lah nie.. hikhik..

miera wat program nie menggunakan Visual Basic. dan amek video menggunakan CamStudio yang boleh di download di mana-mana saja serta edit menggunakan Windows Live Movie. tue jek yang ade, tak mampu nak pakai application iMac ker ape ker.. huhu..

so..
Bismillah hirahmanirahim....

Inilah pertaruhan miera..





macam tak clear jek.. huhu.. try kat you tube lak.. sila bukak dengan full screen ok. *okeh.. dah putus asa*



jom kita detail kan lagi sebab-sebab miera nak Samsung Galaxy S II ini..
  1. saya dan internet tidak dapat dipisahkan. sekarang nie guna handphone Sony Ericsson Elm.. ada Wifi, tapi kat sini masih kurang tempat yang sediakan Wifi Free dan loading yang super-duper-lambat. memandangkan saya pengguna Digi, so, saya akan bukak 0.facebook setiap 5 minit. dan tue jek yang saya dapat bukak. nak bukak web lain, mahal la plak charge kan. dengan adanya Samsung Galaxy S II yang memiliki spec Dual-core 1.2GHz ARM Cortex-A9 processor, Mali-400MP GPU, Exynos chipset ini, nak bukak ape-ape pon senang dan laju..  selamat tinggal masalah loading.. =)
  2. saya tidak pernah memiliki handphone secanggih ini atau semahal ini atau android phone..handphone semua yang biasa-biasa je..paling canggih pun yang sekarang nie, ade wifi n boleh 3G. budak-budak sekarang kecik-kecik dah ade i-Phone.. duhhh..
  3. siyes sangat jeles tengok sepupu pakai android phone. boleh jek download ape-ape aplikasi dengan senang. kalau henset sekarang nak download ape-ape pon leceh. kene download kat pc dulu pastu transfer.. haisshh.. aplikasi pon yang biasa-biasa jek.. kalau ade SGS2 ini, boleh la download dictionary ker, application news ker.. kan senang hidup.. 
  4. saya selalu pinjam handphone member-member dalam kelas untuk main game atau guna aplikasi dalam phone dorang. dah name pon member kelas, so, jumpe dalam kelas jek lah. dapat main waktu 5 min break jek. mane lah nak puas yer dak? baru nak  terer lastik burung, dah lecturer start kan kelas.. huhu.. so, kalau saye ada SGS2 ini, bile-bile mase pon boleh main, then leh main puas-puas. kalau ade SGS2 ini jugak, boleh la saya dok main-main dengan aplikasi dalam SGS2 kalau duduk berseorangan *I'm forever alone..okeh*, tak der la dok pura-pura baca mesej, padahal tak da mesej baru masok pon.. huhu
  5. ini agak menyedihkan tapi ada sedikit kebenaran. dah 5 taun miera tak dapat hadiah yang gempak untuk hadiah hari jadi miera. paling best pon dapat errrrmmmm.. ape ea? teddy bear kut.. *aduhai..sadis nyer hidup*. so, saya nak SGS2 ini sebagai hadiah birthday saya yang baru jek beberapa bulan lepas dan untuk hadiah tahun yang lepas-lepas. kalau dapat nie, 3 taun akan datang tak der hadiah pon tak ape. ^_^
  6. pernah tak rase rendah diri or kecewa or cemburu-tahap-tinggi apabila melihat via iphone, via android, or via "handphone-canggih" kat status di FB or Twitter orang lain? ya.. itulah perasaan saya tiap kali tengok. lagi-lagi bila tengok status sendiri "via 0.facebook" alahai.. free jek..terus rasa nak dapatkan jugak besok!! tapi duit tarak..
dengan adanya SGS2 ini jugak, leh la pancing budak-budak dengan games yang ada.. tak der la dorang nakal sangat. hikhikhik...


so, akhir kata.. diharap la pihak beta.my yang hensem lagi kacak sudi menilai penyertaan saya ini dan memberi SGS2 kepada saya.. leh kita berkenalan lebih dekat nanti.. heeee~~~~

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ini adalah info mengenai Contest ini:


Contest ini dianjurkan oleh Beta.my & ditaja oleh Mynewshub

so, thats all... Wish me LUCK okeh!!! saingan yang sangat tinggi ini, peratusan nak menang hanya 10% jek. =) mudah-mudahan dengan ada nya special appearance dalam video di atas membawa rezeki.. heee~~~ apa-apa pun.. semoga SGS2 ini menjadi milik saya.. amiin~~~

*semua gambar yang terdapat dalam video dan entry ini di ambil dari pak cik google yang baik hati*
p/s: sekiranya pihak penganjur mahu melihat coding program, boleh la menghubungi saya.. heee~~~ coding budak baru belajar jek pon.. =p

update: banyak betol dugaan nak upload video nie.. uwaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~

Monday, November 14, 2011

..What??? Monday already??..

assalamualaikum all..


hari ini hari isnin bersamaan 14.11.2011.. cepat sungguh masa berlalu, kita sudah sampai ke hujung tahun.. semoga tahun ini memberi 1001 makna dan kebahagiaan buat kita semua..

eh.. Isnin?? Monday?? Hari 1?? ohhh tidaaaakkk!!!!



ini bermakna, secara rasmi nya, cuti pertengahan semester selama seminggu sudah tamat.. dan hari ini bermula SPM.. Good Luck diucapkan buat adik-adik sekalian terutama our litle sis.. Azizah a.k.a Baby..

bercakap pasal SPM, tidak dapat dinafikan, bukan hanya pelajar saja yang terasa NEBES.. tetapi juga para ibu bapa.. anak dalam dewan berjuang, mak bapak di opis berpeloh-peloh jak rasa.. kotan mbak nebes, bingong dapat ndak kah anak jawap soalan.. jangan bingong, jangan riso.. InsyaAllah..dapat nya jawab.. dengan berkat doa mak bapak serta para guru, insyaAllah.. idea jawab exam akan dapat..



nasihat miera kepada ibu bapa dan adik-adik.. bila result dah kluar kelak, kalau bagus, ucapkan lah syukur dan berterima kasih lah pada ibu bapa dan guru, yang paling penting tahniah kepada diri anda sendiri. sekiranya tuah tidak menyebelahi anak, jangan lah pulak ibu bapa mengungkit setiap usaha yang telah mereka lakukan.. contoh: "lelah jak bapak merik kitak tusyen, beli buku.. smua ya buang duit jak kitak tok, sik juak ko dapat result bagus.. yalah kau leka gilak berinternet".. usahlah demikian, ini akan melunturkan lagi semangat mereka untuk berjaya di masa depan kelak. be a very supportive parents.. by telling them, fail in this stage doesn't means they can't be a good person.. they can be a very successful person if they struggle more for their life..

cewaaahh.. ada macam penceramah motivasi x? kahkahkahkah..

eh..lari dah cerita aku tek. maka ku nak cerita pasal cuti dah habis..

memandangkan hari ini hari isnin, dan sudah semestinya ramai yang Monday Blues.. saya juga ingin turut serta.. sangat bosan bila mengetahui hari ini hari Isnin..

Cuti dah habis.. tapi assigment, test semua lom siap.. + study untuk test yang melambak minggu ini pon langsung tak buat lagi.. uwaaaa~~ gila la kalau macam nie..

tapi, naper lecturer suke sangat bagi assignment waktu cuti?? biarkan lah kami sebagai student menikmati cuti yang diberikan. kami juga memerlukan rehat.. jauh dari buku dan pelajaran buat sementara.. dah lah hujung minggu kami turut dipenuhi dengan assignment, tutorial dan homework.. haissshhh... *atau hanya aku seorang merasakan sebegini?*

cuti 4 bulan lagi ku rasakan amat tidak mencukupi, inikan pula seminggu.. apa-apa pun.. kita memang perlu mengikut aturan yang telah disediakan..

so, b4 miera membebel dengan lebih lanjut, adalah lebih elok kiranya saya berhenti di sini.. adios amigos.. ^_^

Friday, November 11, 2011

..U're The One That I Don't Want..

assalamualaikum all..

sorry sebab memungkiri janji.. (macam la ada urang maca blog aku oh?) so, now i would like to present to u my review about the book i read recently.. (sorry kalau english berterabur.. saya memang bangang english.. tapi saya sedang memperbaiki nya. =) )


for today, i would like to write something about Alexandra Potter's novel entitled "You're The One That I Don't Want".. a very interesting books which make you felt addicted to turn next page..



this book is a story about one young lady name Lucy.. she had been in love with a very charming young corn man, Nate. both of them are an art's lover and have been met during the short art course in Venice.

one day, while they are having fun at venice, someone had tell them about the magical kiss at the bridge somewhere in the Venice. this magical kiss will make them be together for the entire life..

10 years later.. they dont even met each other after the short course end. their long distance relationship only can be remain in a short period. however, Lucy always dream about Nate and believe that Nate is her soulmate.

the story about the magical kiss is seems to be true when both of them met again and both of them believe that their are meant to be with each other. but, they find something wrong about the relationship and make a decision to break up..

unluckily, they keep turn up to be in the same place at the same time. both of them tried very hard to avoid each other, but the bond looks like very difficult to be broke.. Lucy have tried a lot of things to get rid of the "curse" that make them can't be apart.

can them dispel the curse? or will them be together forever? just go to the bookstore and get it by yourself.. you will not regret spending ur money to this amazing book..

my opinion about this book and the writer:
I think the writer can be as good as Cecilia Ahern and Sophie Kinsella. the way she write up the story can make u sink deep inside the whole story and make you feel that you are Lucy or one of her friend.. And for someone who not-really-good-and-understand-english just like me, i found that it is not difficult at all to understand the whole stories and i really enjoy reading it. Nice story line, nice writing and very interesting coincidence happen all along the novel that will make me laugh or scream by myself while reading this..

p/s: Tq to my friend, Siti Sabariah whom very kind allow me borrowed this amazing novel.. kelak2 ku pinjam lagik ah buku lain.. heee =)

Friday, October 7, 2011

..Im Back..

assalamualaikum all~~~

lama betol tak update blog nie.. sampai terlupa plak yang saya ini ada blog.. ngee~~

malam nie tak leh nak update panjang-panjang memandangkan besok ada aktiviti kolej di mana aktiviti ala-ala rancangan "Sejuta Impian".. so, wish me LUCK okeh~~~ =)

banyak lagi yang nak di update.. antaranya Review Johny English Reborn (walaupon lambat.. i dont care, at least blog nie tak bersawang. =p ) then review novel "Sleeping Arrangement" nanti kite story morry k..

sehingga itu.. adios amigos

Tuesday, June 28, 2011

..Al-Fatihah.. kehilangan ke-2 dalam masa sebulan..

assalamualaikum all..

24.6.2011 yang lalu, sekali lagi keluarga kami menerima berita yang amat menyedihkan..

kami kehilangan seorang lagi orang yang kami kasihi..yang kami sayangi.. pada pukul lebih kurang 8.30 malam, nenek saudara miera (adik kepada nenek belah mak), Nenda Hajah Rabiah Binti Buji atau panggilan kitorang kat dier Nek On telah pergi menyambut panggilan Ilahi..

beliau meninggal akibat jantung gagal mengepam darah dengan baik. beliau menghidap penyakit buah pinggang dan perlu berdialisis 2hari sekali. dan seperti post miera yang dahulu, kitorang baru jek kehilangan uncle miera yang di kasihi pada 31.5.2011..

beberapa hari selepas pemergian uncle miera, Nek On telah dimasukkan ke hospital dan perlu menjalani pembedahan kecil membuang sel mati di kakinya. dan selepas itu doktor telah memberitahu bahawa badan arwah tidak mampu menghasilkan sel baru dan kami diberikan 2 pilihan. sama ada untuk memotong kaki tersebut atau pergi ke Kuala Lumpur untuk melakukan proses menghasilkan sel baru secara "klon" sel.

selepas itu, keadaan arwah menjadi tidak stabil. kadang-kadang disebabkan gula dalam darah yang rendah dan juga tekanan darah yang rendah. 2 minngu lepas arwah telah dimasukkan ke ICU untuk memudahkan pihak hospital "monitor" dan amek duit lebih. beberapa kali gak lah arwah diletakkan dalam "code blue" iaitu code untuk pesakit yang memerlukan perhatian dari semua department hospital.

sehari sebelum arwah meninggal, beliau telah menjalani pembedahan kaki kerana pihak hospital mendapati kaki tersebut tidak dapat diselamatkan lagi. dan mengatakan mungkin keadaan nya bertambah baik sekiranya pembedahan tersebut dijalankan.

apa-apa pun, Allahyarhamah telah pergi dengan tenang setelah bertarung nyawa beberapa minggu.. namun, sedikit ketidakpuasan hati miera apabila pihak pusat perubatan tersebut seolahh-olah "tarik tali" dengan keluarga apabial tidak memberi penerangan yang menyeluruh ketika memberi rawatan.

sama-samalah kita mendoakan semoga roh Allahyarhamah Rabiah binti Buji dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman. dan berdoa semoga setiap amalannya diterima Allah dan dosanya diampunkan. amiin..


doakan juga ketabahan kami sekeluarga menghadapi ujian dari Allah.. kehilangan buat kali ke 2 dalam masa kurang sebulan bukanlah satu yang mudah. ditambah pula kami merasa kehilangan setiap 2 tahun. menjadikan rasa rindu terhadap mereka yang telah pergi menjadi terlalu kuat. semoga Allah menetapkan keimanan kami sekeluarga..

-gambar kenangan bersama Allahyarhamah ketika Hari Raya Korban yang lalu-

semoga Allah merahmati setiap insan yang berada di sisi kami tika dalam suka mahupun duka. jutaan terima kasih juga diucapkan kepada kaum keluarga dan sahabat handai yang tak jemu memberikan semangat kepada kami untuk terus tabah menempuh hidup yang penuh dugaan ini..

Friday, June 10, 2011

..Kegilaan Terbaru IT Girl..

assalamualaikum~~

seperti yang sedia maklum, miera baru saja kehilangan seorang uncle yang amat rapat dengan miera.. yang jaga miera dari kecik.. Al-fatihah buat arwah..

bukan nak bercerita pasal arwah.. tapi berkaitan gak dengan anak arwah yang baru berusia 10 tahun. satu-satunya anak arwah.. kitorang duduk serumah (rumah semi-d yang dibuat laluan di hadapan dan belakang rumah). so, amat terasa la kehilangan arwah..

kitorang sedaya upaya tak nak anak arwah, Alyaa nie berasa sedih dengan kehilangan bapak dier. Alyaa nie pendiam sangat, kitorang risau kalau-kalau dier terlalu memendam rasa.. kang parah jadinya. sampai sekarang cam sayu jek tengok muka Alyaa.. syahdu.. bersabar jek muka dier..

disebabkan tak nak dier berasa sedih sangat, kitorang pon bagi lah Alyaa main laptop dan game dalam Facebook.. macam biasa lah kan.. game dalam Facebook memang memerlukan kawan yang banyak untuk unlock segala jenis barang dalam game tersebut..

dan sekarang nie.. hampir semua kitorang dah terjebak dengan permainan IT GIRL.. 

dah name pon GIRL.. so.. permainan dier betol-betol gurrlllyy okeh.. kene pakai kan dier santek-santek, belikan baju, skirt, bikini, handbag, aksesoru wanita, kasut dan macam-macam lagi..pastu.. dah pakai lawa-lawa..kene bawak g party lak.. pilih jek nak pergi party yang macam mana.. then, dah kat party atau kat street tue, akan jumpa dengan aweksss-aweekkss yang lain.. hah.. mule la nak tunjuk-tunjuk sape lagi hebat.. sapa menang, akan dapat hadiah dan jadi fame..

then..kene plak carik boyfriend.. boypren dier nie nanti akan bagi banyak barang..

yang lain-lain.. akan di update nanti.. sebab baru nak explore.. hohoho..







jadi.. jom ramai-ramai main game nie.. syokk jugak.. =p

Sunday, June 5, 2011

..Buat insan yang comel..

assalamualaikum..

2 3 hari nie kebanyakan blog akan ada gambar seekor burung yang sangat comel menggunakan "crown".


apakah yang sebenarnya terjadi??

ini adalah sebuah peraduan "Are You The Cutest Thing?"

cara penyertaan sangat mudah iaitu hanya dengan menghantar gambar tercomel yang pernah anda ambil..

hadiah?? Crown, limited edition churp churp plush toy dan 2gb limited edition pen-drive.. limited tue.. ingat senang ker nak dapat pen drive yang chumel tue..

berminat??  KLIK SINI

so, jangan lupa okeh join contest nie.. kerana saya percaya readers saya banyak yang chumeeell... =)

Friday, June 3, 2011

..Perginya Insan yang ku Kasihi..

Assalamualaikum..
Pada hari selasa lalu, 31 Mei 2011 pada pukul 9++ malam, telah pergi seorang insan yang amat ku kasihi dan sayangi iaitu bapa saudara ku, Zainudin Haji Suhaili.

Pemergiannya bukanlah permergian biasa tapi pergi nya seorang insan menemui Penciptanya. Perginya seorang insan hanya membawa bekalan amal ibadat ke alam yang kekal abadi..

Arwah merupakan seorang yang teramat baik kepada semua anak saudaranya, lebih2 lagi miera. Tak akan dapat sorang pon marah miera, arwah akan mengamuk. Miera terlalu rapat dengan arwah. Jauh lebih rapat antara miera dengan arwah bapa sendiri.

Dari kecik sampai besar, kalau miera demam, nak makan apa2 pun, nak pegi mana, even nak mintak duit. Miera tak akan pegi kat orang lain, arwah lah tempat miera meluahkan segala-galanya.

Kitorang panggil dier Alem, tue bukan name btol dier, tapi kitaorang anak2 saudara dier jek yang panggil dier macam tue. Setiap kawan kitorang jugak adalah kawan arwah. Tak pernah dier nak berkira dengan kawan2 kitorang.

Arwah pergi meningalkan seorang balu dan seorang anak yang berusia 10 tahun. Anak inilah yang membuatkan hati kami hancur tatkala melihat wajah tenang nya. Mungkin dia belum mengerti atau mungkin dia sedang memendam rasa.
Ya Allah.. Sungguh besar dugaan kau berikan buat kami sekeluarga. Sudah 6 tahun, kami kehilangan 5 orang barisan hadapan keluarga ini. Namun bagi diri ini, pemergian arwah terlalu memberi kesan. Hanya pada arwah kami berharap dan kini dia telah kembali kepada Allah..
Tiada apa yang mampu kami lakukan, hanya berdoa agar Allah mengampuni segala dosanya, menerima setiap amal ibadat nya dan menempatkan nya d syurga bersama para sahabat dan para solihin. Amiin..
Di sini jugak, saya ingin memohon seribu kemaafan bagi pihak arwah andai arwah pernah menyakiti hati sesiapa yang mengenali arwah. Halalkan segala makan minum arwah..
Al-fatihah
*arwah pergi dengan senang dan tenang, pemergiannya secara tiba-tiba amat menyedihkan kami..doakan ketabahan kami sekeluarga.. *
Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Friday, May 20, 2011

..Aktiviti Hari Khamis: Nur Kasih The Movie..

assalamualaikum all..


hari ini (19 Mei 2011) bermula tayangan Nur Kasih The Movie.. kesinambungan dari drama bersiri Nur Kasih yang ditayangkan di TV 3 tidak berapa lama dahulu..

secara jujur ingin saya katakan yang sebenarnya saya tidak pernah mengikuti secara serius drama bersiri ini, hanya menonton satu atau dua siri. memandangkan ketika drama ini disiarkan di TV, bapak baru saja meninggal, dalam keadaan sedang berkabung dan bersedih, memang tak der minat langsung nak follow..

cuma taw sikit-sikit jek cerita ini berdasarkan cerita dari member2 termasuk la member2 laki yang mengikuti cerita ini dan tak kurang juga mereka yang meminati Tiz Zaqiyah. rasanya, kemunculan filem ini sangat-sangat dinantikan oleh penonton yang sememangnya mengikuti perkembangan drama Nur Kasih..

kebelakangan ini, kerap kali trailer Nur Kasih The Movie di mainkan di TV3, tak da niat langsung nak pergi tengok. ok! saya tipu, ada rasa nak tengok tapi, tak da lah penuh harapan.. kalau ada rezeki nak tengok, tengok lah kan.. tiba-tiba pagi tadi, ada sorang membe skolah tweet bagitaw dier nak tengok Nur Kasih dan carik sapa yang sudi temankan... dan saya pon tanpa ada niat mereply tweet berkenaan dengan "aku!! tapi ko kenak spons.." dan beliau terus mereply "petang kelak ku ambik kau.. lak mesej"

penghujungnya, pukul 3.30 petang, saya berada di dalam panggung di MBO, The Spring Kuching bersama 2 rakan, dan sebungkus pop corn.. tiket + pop corn + air + minyak kereta semua nya di sponsor oleh Siti Sabariah.. thanxzzzzz a lot bebeh.. masok dalam panggung, tiga-tiga buat pengakuan, tak ikut drama cerita tue.tapi semangat nak tengok mengalahkan orang yang betol-betol follow... ngehehehehe.. dan panggung ketika itu agak kosong, tak sampai separuh mungkin sebab dah habis lunch hour dan bukan hujung minggu or mungkin gak orang pergi ke panggung lain..


-tiket wayang.. bukti saya btol-btol menonton wayang.. hehe-

berbalik kepada Nur Kasih The Movie, seperti semua orang sedia maklum, filem ini adalah kesinambungan dari drama Nur Kasih sendiri yang mengisarkan kisah percintaan di alam perkahwinan di antara Nur Amina lakonan Tizz Zaqiyah dan Adam lakonan Remy Ishak..

filem ini banyak menggunakan unsur-unsur "flash-back" di mana penonton di bawa melihat penghujungnya kemudian barulah diceritakan secara teliti.. so, make sure anda menonton filem ini dengan penuh konsentrasi supaya orang sebelah anda tak perlu menceritakan lagi kepada anda apa sebenarnya yang telah terjadi..

permulaan kisah ini sudah cukup menyedihkan apabila meliha Aidil lakonan Fizz Fairuz menghadapi kehilangan seorang yang amat di sayangi nya.. memang payah menghadapi kehilangan seseorang dalam keadaan kita tidak bersedia

filem ini juga menggunakan teknik seperti seseorang menceritakan kembali kisah hidup 3 insan ini.. suara Dato' Rahim Razali digunakan, tak dinafikan gak la, alunan suara beliau sedikit sebanyak menghidupkan filem ini..

lepas tu, penonton akan disajikan dengan banyak pemandangan yang indah di pertengahan filem ini di mana lokasi pengambaraan ialah di Jordan.. seriously sangat-sangat indah pemandangan nya walaupun hanya batu-batu besar di padang pasir.. bak kata Nur Amina "Masya Allah.. macam lukisan" di jawab pulak oleh Adam.. "Lukisan Allah Nur" =) tidak ketinggalan gak dengan kehijauan sawah padi.. nice..nice..nice.. ^_^

di samping itu, saya melihat filem ini mempunyai kekuatan di atas setiap pelakon nya.. tahniah kepada semua pelakon yang begitu menghayati watak dan berjaya membawanya dengan superb!! anda tak akan melihat satu pun watak yang lakonan nya "keras" dan mimik muka tak selari dengan apa yang diperkatakan..

selain jalan cerita ini sendiri yang menarik, lagu-lagu dalam filem ini juga sangat indah dan mampu membuatkan air mata anda tanpa segan silu berguguran umpama mutiara.. antara lagu yang digunakan ialah Lagu Kita (aizat), lagu dari Bob AF2, Mila AF (yang nie membuai perasaan di penghujung filem) dan beberapa lagu lain dan sudah semestinya lagu utama filem ini sendiri Nur Kasih dendangan Yasin dan Tizz Zaqiyah sendiri.. yang frust nya ialah.. lagu ini hanya dimainkan sedikit sahaja.. huh..

namun, sedikit kelemahan filem ini pada pandangan saya ialah.. jalan penceritaan yang terlalu banyak flashback dan suspen yang menjadikan penonton mula keliru.. mungkin Kabir Bahtia ingin menimbulkan unsur suspen dan lain dari filem melayu yang lain, tapi saya sebagai penonton mula merasa keliru dan membuat andaian sendiri mengenai perjalanan hidup Adam, Nur dan Aidil..

walaupon malu nak mengaku.. tapi bagitaw gak lah.. saya menangis dalam panggung dari awal sehingga akhir filem ini.. sobsobsob..  dan ini adalah kali pertama saya menonton filem cinta Melayu di pawagan selepas cerita Sembilu berpuluh tahun lalu.. sebab nya.. filem cinta Melayu hampir kesemua nya sama.. dan Nur Kasih The Movie telah memberi satu cerita lain dari lain..

so. overall saya bagi 4.5 dari 5 bintang... and two thumbs up untuk filem ini..

kepada sesiapa yang tak tengok lagi tue, sila lah pegi tengok.. tak rugi pon korang tengok filem ini.. oh ya, pelakon dalam filem nie banyak yang comel dan berlesung pipit.. Mia Sara, Alias (abang Mia Sara) mate dier sangat cantek.. Fizz Fairuz dan beberapa kanak-kanak Arab.. comel lagi hensem okeh.. =)

extra: lepas tengok wayang, jumpa membe-membe lama kat Kubah Ria. lama gila tak jumpa dorang nie.. akhirnya boleh chill out sesama... ^_^

Thursday, May 19, 2011

..Heli L.E.D..




Assalamualaikum all..

Pernah tak dengar tentang helikopter l.e.d? Tak pasti lak ape name sebenar permainan nie.

2 or 3 hari lepas, dalam buletin utama ada menyiarkan mengenai hobi baru warga Kuching yang main helikopter lastik d waterfront kuching.
Permainan nie macam permainan biasa yang kita dapat dalam kotak tora-tora tue. Pelayang yang budak2 selalu main, tembak kat atas, kemudian pelayang tue akan turun chantekk jek..
Heli l.e.d nie, dier gabungan antara lastik+pelayang+lampu l.e.d.

Cara permainan ini sangat simple, ON kan l.e.d, lastik kan pelayang tue tinggi-tinggi dan kejar pelayang yang jatuh. Simple kan? Sambil berhibur leh exercise sekali.hehe

Sekarang nie ade beberapa tempat yang untuk bermain heli l.e.d nie which are kuching waterfront and kubah ria. Permainan nie boleh gak d main d kawasan yang luas. Hari tue kitorang main kat depan rumah, memandangkan waktu tue malam, tak der la kereta lalu.

Dulu waktu mula-mula famous dulu, heli l.e.d ini d jual dengan harga rm5 satu, pastu dah turun ckit rm10 3, sekarang nie ade tempat yang jual rm1 or rm2 satu.

Seronok taw main nie, sambil beriadah, dapat mengeratkan hubungan antara adik beradik or kawan-kawan. Yang penting, dapat menghilangkan stress..

So, enjoy...


-sorry video gelap dan abaikan hanya kitorang yang main kat situ memandangkan bukan hujung minggu.. ^_^ -

Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Tuesday, May 17, 2011

..penangan Drama Nora Elena di TV3..

assalamualaikum all...

sekarang nie sedang disiarkan di TV 3 pukul 7 sampai 8 malam, drama bersiri bertajuk Nora Elena yang di lakonkan oleh Aaron Aziz, Siti Saleha dan Zul ape ntah name pelakon tue.. yang pasti tue boyfren Abby Abadi..hehe..

acually, drama  nie dihasilkan adaptasi dari sebuah novel bertajuk Kasih Yang Suci hasil tulisan Meen Zulaikha..


miera bukan nak cerita pasal drama ini, tapi penangan drama ini kepada blog ^lurve_purple^ nie. miera dah pernah baca novel nie dan pernah tulis pasal buku nie satu ketika dahulu.. banyak gak lag keyword novel nie masok blog lepas entry tue..

tapi semakin bertambah-tambah banyak lepas drama nie dimainkan.. terkezut kejap tadi bile tengok nie..



so, thanxz kepada yang telah masok ke blog ini.. blog yang mengarut entah hape-hape.. hehehe..

p.s: tak sabar nak tengok filem adaptasi dari Nove "Ombak Rindu" karya Fauziah Ashari..

..first tyme..

Assalamualaikum all..

Petang tadi miera g cabut gigi. Lame gak tunggu kat klinik tadi. Dalam 3 jam gak lah.

Doktor panggil, masok baring kejap, pastu dier bius. Doktor suwoh kuar balik, 5 minit pastu dier panggil balik.

Dah baring balik, dier bius lagi. Peh.. Kebas sangat2 mulut nie. Pastu dier amek macam spanar, letak kat gigi teros cabut.

Siyesly tak sampai 5 minit doktor tue cabut gigi, tak der rase sakit langsong. (Setakat nie lah, tak taw lak dalam 2 3 jam lagi.. Mintak-mintaklah tak der sakit langsung lah kan..)

Doktor tue tunjuk gigi yang dah d cabut. Alahai.. Masih kuat dan tak der la rapuh sangat. Sian gigi tue, macam sayang la plak tengok gigi tue. Rase menyesal pon ade gak, sebab gigi tue macam masih kuat.

Tapi apa kan daya, gigi tue berlubang dalam sangat. Nak tampal risau lak nanti makin sakit. Tue yang decide nak cabut gigi. Huhuhu

Apa-apa pun, doakan miera cepat2 sembuh k.. Amiin..

P/s: tahniah and happy convocation day to all uitm's student especially uitmcs's student.. *Teringat kenangan terindah last year tyme convocation.. Rase cam nak ulang balik jek. Hehe..*
Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Saturday, May 14, 2011

.. Keistimewaan camera handphone saya..

Assalamualaikum all..
Sebelum bercerita lebeh lanjut, adalah lebih baik kiranya saya mengakui saya agak ketinggalan dalam mendalami handphone saya ini.
Setelah hampir sebulan pakai, baru nampak satu ke'best'an phone ini.
Dengan ini d sertakan 2 gambar yang d ambil menggunakan 5mp phone camera ni.
Gambar yang first adalah gambar asal. Dan yang 2nd, gambar yang telah d zoom ke tahap maksimum.
Enjoy~~~
Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Monday, May 2, 2011

.."pecah laju" di hari isnin..

Assalamualaikum all..

Hari ini, cuti hari pekerja dan miera masih lagi kat rumah. Tak balik hortel lagi. Hehe.. Ilek lu..


So, bersempena ngan holiday hari nie, abang miera ajak "pecah laju" (baca: breakfast) kat luar.


So, hari nie kitorang sefamily makan kat Bombay Masala.. Makan makanan india.. So, inilah menu2 yang sempat d snap.. Teehee~~~


Nasik beriyani, tosai bnd peria goreng..


Burppp.. Alhamdulillah..


P/s: wish me luck for my paper tomorrow and on wednesday..

Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Friday, April 29, 2011

Tuesday, April 26, 2011

..Al-kisah handphone yang mengarut..

Assalamualaikum all..
Entry kali nie nak cerita tentang my new phone, Sony Ericsson Elm J102i.
Actually, tak der niat pon nak beli phone se nie. Memang aim nokia jek. Memandangkan handphone lama, nokia 3110 classic miera mula menunjukkan masalah, so I need new phone.
Nokia 3110 classic tue miera dah gune 4 tahun. Dah banyak kali jatuh dari tempat tinggi, dah banyak kali masuk air dan dah banyak kali kene baling. Tapi tetap maintain. Cume sekarang nie camera dah tak leh guna n button on off dah tercabut. So, for sure la memerlukan handphone baru.
Memandangkan sekarang nie dah hujung sem, memang sah2 lah duit pon dah tadak. Tinggal seratus dua jek. Nasib baik ade abang2 dan mak yang sudi untuk top up duit beli hanset baru. Memandangkan sangat2 memerlukan.
Dah sampai kat kedai,survey2 telefon nokia. Abang miera yang kedua, abg weng sudi meminjam kan wang dulu kat miera, dier cakap bajet dalam 400 lebih jek.
Disebabkan duit abang, so miera bagi dier survey. Dier nak hanset yang ada wifi. Kalau nokia, bajet 400 dapat yang biasa2 jek, camera 3.2mp, tak der 3g n xder wifi. Kalau ade wifi pon, mesti kamera xbest.
Then, salesgirl tue tunjukkan handset se elm j102i. 5mp, 3g, wifi. Dengan harga RM400. Mule2 tue macam tak nak lah, sebab tamo s.e. Tak biasa gune s.e. Tapi bcoz of abang dah macam tak der mood, on saja lah.
Not bad gak lah, complete function dengan harga yang berbaloi. Hanset+4gb memory card+casing+screen protector= RM475.
Bagi miera keistimewaan hanset nie ialah dier nyer design, bukan qwerty keyboard, candy bar, keypad pon senang nak tekan, ade torch light, camera auto focus, leh amek video tyme malam, leh on9 gune wifi, leh automatic send picture kat blog dan yang lain2. Hehehe
Terdapat gak yang tak best tentang handphone nie. Yang paling2 miera tak suke, tak der secondary camera kat depan untuk 3g, tak leh nak zoom tyme amek gambar n tak leh nak edit gambar (henset nie tak dlengkapi photodj).
Yang lain2 tue, miera sedang berusaha kuat untuk membiasakan diri menggunakan hanset s.e.
Oh.. Dah terpanjang lak merapu. Hehehe...
Sampai kta bjumpa lagi nanti.. :-D
P/s: pict my nokia 3110c
Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Fw: ..cobaan text..

Sent using a Sony Ericsson mobile phone


Assalamualaikum all..

Sorry coz banyak post entry beberapa hari nie. Tue pon gambar tak der ape2 tulisan, itu semua dah termasuk ini adalah cubaan berblog menggunakan handset.

Miera baru seminggu menggunakan handset sony ericsson elm j102i.

Setakat nie ape yg boleh d perkatakan ialah ok2. But I miss my nokia so much. Walaupon still pakai nokia untuk 2nd phone. Tetap gak rase rindu nak bercomunicate gne nokia.

Ini first tyme miera gune handset selain nokia. Ape2 pon tgok lah yer pict yg dambil mgunakan hanset nie, 5 mp.

Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Monday, April 25, 2011

..ini juga adalah test..

Ini pusak d depan umah nek on. Posing maut ah pusak tok. Hoho

Monday, April 11, 2011

..Tentatif Program Minggu Ini..

assalamualaikum all...

hari nie meh la kite tengok program-program yang menarik bakal berlangsung sepanjang minggu ini dalam kehidupan miera...

Isnin (11.4.2011) - 11.00am = Presentation Psice (done!!)
                            -7.30 pm = Test 2 EBX

Selasa (15.4.2011) - 11.00 am = Test 2 Instrument

Rabu (16.4.2011) - 10.00 am = Quiz Analog

Khamis (17.4.2011) -2.30 pm = Test 2 Digital

Jumaat (18.4.2011) -8.00am = Test 2 Analog

Jumaat (18.4.2011) - last date of submission - 2 Assignment Analog
                                                                     - Assignment 3 Digital
                                                                     - All the Lab Report (aku berhutang 16 lab report.. gik asa)
                                                                   - Projek Application of Analog and Digital (Hardware n Report)

nice kan??
orang Sarawak semua dok sibuk dengan pilihan raya.. dan kitorang sebagai student bz dengan macam-macam kerja.. *sabor jek lah*

oh.. jom cite ckit suasana pilihan raya di sekitar kawasan Kuching..

setakat malam tadi, perang poster di lhat banyak berlaku di kawasan kampung-kampung di bandar Kuching iaitu di bawah kawasan Satok..

kat tempat-tempat lain nampak macam biasa2 jek.. ceramah sana dan sini.. menteri-menteri melawat kawasan pon sana dan sini.. so, nampak macam semua tengah bz...

susah nak diramalkan keputusan pilihan raya kali ini.. cewaaahh... *upsss... AUKU..AUKU...* tak leh nak komen lebeh2..

apa2 pon.. di harap rakyat Sarawak bijak memilih.. jangan terlalu termakan kata-kata orang luar.. sebab kelak sidak akan balit ke tempat asal cdak.. mun kita ada masalah.. ney lah sidak nya tauk oh.. biasalah.. tyme pilihan raya.. semua nya manis-manis belaka.. *lumrah alam*



p/s: saya tak berapa nak sihat beberapa bulan ini.. gigi masih sakit-sakit lagi.. then sekarang macam ada ulser dalam mulut.. but i dont think that is ulser.. kalau ulser putih kan?? nie dier kaler kuning2... hurrrmmm... risau2..

Tuesday, April 5, 2011

..Lintas Langsung dari TR1..

assalamualaikum all..

just nak wat lintas langsung...

sebentar lagi saya akan present my webpage... entah hape2 jek web..

wish me luck keyh!!

http://ek-tech-login.zxq.net/INTRODUCTION.html

Thursday, March 3, 2011

..Rezeki..Rezeki..

assalamualaikum all...

pssstt...sini lah ckit, nak cakap nie.. tapi tak leh bising-bising.. *PTPTN dah masuk..*

massyyuukk gak la sekarang nie..


tapi opppp!!! tak leh boros-boros. kena rancang setiap perbelanjaan..

perkara pertama yang perlu dibuat selepas menerima duit PTPTN ialah???

BAYAR HUTANG..

kira punya kira hutang dah 200 rupanya.. isk..isk..isk.. hutang sebab nak beli barang keperluan hari tue.. + baju tee Oh! Media.. bile la baju tue nak siap agaknya.. hurrmm.. harap Mr. Khai leh jawap.. hehehe.. tak lame lagi kot.. *eh..terjawap sendiri la plak.. *


lepas dah bayar hutang, kite forward lak untuk mencari Laptop.. Antara Toshiba dan Dell.. masih dalam pertimbangan.. kedua-dua mempunyai specs yang sama, harga pon beza RM 100 jek. tapi nak taw kemudahan repair laptop dan carik spare part. pastu nak taw mane satu yang mempunyai heat sink yang baik.. huhu..

semalam dah tanya soalan ni kat FB, dan keputusan yang miera dapat Toshiba (4)- Dell (2)... nanti nak tanye kedai tue plak.. hehehe...

itu je lah nak cita.. banyak keja nak kena buat sekarang ni. every week ada test, quiz and presentation. assignment lagi.. hisshh... GOOD LUCK miera!!!! (^_^)

~apabila sudah mula bercinta, keadaan sudah mula berubah, perangai pon dah lain.. hahahahahahaha... LOL!! ~

Sunday, February 27, 2011

..Yeay!! Kamu sangat Chhuummelll!! ..

assalamualaikum all...

nak update ckit nie..

kat FB ade membe yang share one video dari YouTube....




sangat lah chummmeelll~~~

kalau dalam bahasa family kitorang, percakapan ini digelar sebagai "tutur burung" sebab kalau dengar btol-btol bunyi macam burung berkicauan.. teehheee~~

dorang-dorang jek yang faham ape membe dier nak bagitaw. kite nie tak faham ape-ape, tapi bile tengok dorang gelak, rase nak tergelak same.. hehehe..

sebenarnyer kan, bagi miera lah kan, telatah budak-budak nie dapat menjadi salah satu terapi yang paling baik dalam menghilangkan stress dan tekanan. mak miera sendiri ade mengasuh sorang budak kat umah. dier nie 2nd kazen miera, tapi dah jage dier dari kecik dah rase macam adik sendiri dah,

kalau dok kat unimas tue seminggu.. terasa rindu yang teramat kat beliau. dulu abang dier kitorang jage gak. tue lah penghibur hati kitorang. tiap-tiap kali call mak, mesti nak dengar sore budak kecik nie. untuk hilang kan rindu ckit.. ^_^

so, kesimpulannya.. jagalah anugerah yang Allah dah bagi sebaik-baiknya. jangan sekali persia-siakan rezeki yang Allah bagi tue.

akhir kata dari saya, jangan sesekali melakukan jenayah membuang bayi dan jagalah kurniaan Allah dengan menyanyangi dan mengasihi anak-anak sepenuh jiwa dan rasa sayang hey rasa sayang, sayang hey.. jangan sesekali mendedahkan anak-anak dengan penderaan. kerana itu boleh mencacatkan psikologi anak-anak.

p.s: I LOVE kidsssss very much...

Friday, February 25, 2011

..Menguji Kesabaran..

assalamualaikum all..

nak tanye nie, ade tak sape-sape kat sini keje PTPTN? kalau ade, boleh tak tolong jawapkan soalan ini.. "Bile duit PTPTN untuk kelompok satu dan dua sem 2 sesi 2010/2011 nak masuk??"

bukan ape, sekarang nie miera sangat lah ke"pokai"an.. awal-awal sem hari tue, ok lagi lah kan. tak der la segan sangat nak mintak kat mak. nie dah tengah sem, banyak duit nak kene pakai.
-bile la nak kaya tengok duit macam nie tiap-tiap hari ek?-

macam buku teks, nak fotostat note, nak beli ink printer, nak beli kertas. semua nie sepatutnya kene bayar awal sem, tapi disebabkan takder duit, mintak postpone dulu. nie dah mid-term, memang sah-sah lah sangat memerlukan untuk menghadapi testss dan quizzess..

nak top-up lagi. kalau tak top-up macam mane la nak contact ngan mak kat umah. kang dier menangis lak anak dier tak call dier. huhu..

sweater pon dah macam hidup segan mati tak mahu miera tengok. dah lusuh, yer lah kan, dah bertaon-taon pakai. hari-hari plak tue, memang la dah pudar warna.

dah lepas mid-term nie, banyak pulak presentation + project yang kene buat. nak wat project dikehendaki menggunakan photoshop dan beberapa software engineering yang lain. semangat jek nak buat, sekali view picture pon laptop dah ter"OFF" sendiri.

nak install software masuk dalam laptop pon tak boleh dah sekarang. processor problem kot. so, really-really need new laptop. memang la mak dah bagi green light nak sponsor. tapi, miera kene lah jugak bagi sedikit kan duit untuk beli laptop. dah memang itu kegunaan duit PTPTN.

oh.. last entry ade bagitaw pasal kolej kitorang yang tak der internet. kalau nak pakai internet kene pergi ke Bilik Komputer. hari tue, miera memang sangat-sangat perlu la nak gune internet, pegi kat bilik komputer, sekali full house daaa...

then, try-try la usha membe serumah merangkap my classmate. nak pinjam broadband dier, dier pon bagi la pinjam broadband Celcom dier. merasa gak la gune broadband celcom nie dalam 8-10 jam macam tue lah.

my komen (ececece.. orang dah bagi pinjam pon still leh nak komen2 yer..hoho): no wonder la banyak membe-membe kat FB yang menyumpah seranah broadband Celcom. kejap-kejap laju (tyme mula-mula connect) then slow balik.. slow kalau slow biasa-biasa tak per lagi. nie nak bukak yahoo.com/mail pon berjam-jam menunggu.

baru nak bukak, blom login, blom nak baca emel. huiisshh.. ape-ape pon terima kasih la kat membe yang sudi bagi pinjam hari tue..

so, hari rabu tue miera decide, nak beli broadband. tapi bukan lah yang kene bayar every month tue. kalau yang tue dah tentu tak mampu. nak makan pon berkira nie nak beli broadband.. huisshh..

pagi tue survey-survey dulu. tanye membe-membe pasal prepaid broadband. try usha maxis, RM8/day yang tue kalau gune sim biase lah. tak taw pulak kalau maxis ada prepaid broadband. huhu. tanye lak pasal Celcom, RM 7/day. kalau Digi lak, kalau gune sim biasa lah, dah sampai limit RM3 sehari, boleh pakai free satu hari tue.

so, petang tue gak miera pulang rumah. then cube-cube la berkias-kias kat abang miera. nak pegi kat mak, segan la. baru hari Ahad tue pinjam duit dier RM50. tak sampai 30 min dah habis. sebab beli kertas ngan barang-barang keperluan kat hostel.

bagitaw la kat abang, nak pinjam duit RM 50. last-last dier bagitaw mak. seb bek mak nak kasik. mak bagi RM 50 dan bermula lah journey untuk mencari prepaid broadband. petang tue dan bincang-bincang la ngan "kawan" abang, nak pinjam modem dier since dier cakap dier dah tak gune dah broadband. hehe.

tak jumpe prepaid internet yang lain kecuali Digi.. (rasenyer la tak jumpe.. hehe..) Digi starter pack limited edition Prepaid Internet bernilai RM 25 kat kebanyakan kedai yang miera usha2 lah kan. dalam tue ade RM 10 prepaid. dan yang paling pentind, prepaid dier untuk sehari adalah RM 2. murah kan?? tanye kat "kawan" abang, dier cakap celcom RM7@8/day. jauh sungguh beza.


so, dengan itu, berbekalkan duit yang dipinjam dari mak, maka belilah starter pack tersebut. tapi miera beli RM 23.50 jek. pandai kan miera carik kedai yang murah?? muahahahahaha.. nak top-up dier pakai top-up biase jek pon. ok lah kan.


-ghupe starter pack-

dah sampai kat unimas nie, usha lagi housemate sebab dier ade broadband lebih. tanye la kat dier, ade tak modem lebih.. dier bagi la miera modem Digi yang dier dah tak gune. maka, bermulalah penggunaan Digi Internet saya.

Komen setelah menggunakan Digi Internet selama 2 hari : Sangat-sangat NICE!! lajuss macam streamyx jek. laptop pon boleh park mane-mane ku suka (tak macam Celcom, salah park sikit jek teros ilang connection), nak bukak emel tak der masalah, nak attach file pastu send pon tak der masalah. siap leh tengok YouTube lagi.

-Validity kalau korang top-up-

tapi, rasenyer Digi nie ade limit kot. macam yang miera check kat pak cik gugel, ade yang bagi taw kalau dah exceed 3GB per month, connection akan jadi slow. tak taw la btol ker tak. wallahualam. ape yang pasti sampai sekarang nie connection OK lagi. Tipu la kalau bagitaw tak der masalah langsung. Tapi masalah tue akan setel dalam mase yang singkat i means, connection akan slow dalam masa yang singkat jek. sangat-sangat stable berbanding dengan Celcom. murah pon murah.

so, pas nie miera nak beli modem sendiri lah. nak carik yang murah jek.. (^_^)

eh.. dah terpanjang la plak.

p/s: Digi boleh gune free facebook dengan menggunakan 0.facebook.com Digi..always the smarter choice.

Saturday, February 19, 2011

..Apa di Atas?..

assalamualaikum..

apa di atas?? atau translation: "What's Up??"


hampir dua bulan tak buat apa-apa entry kat blog..*ppuuhh...ppuuhh.. sapu..sapu.. sawang-sawang dan debu-debu kat blog..* hari nie nak bagi sedikit update.. teehhee~~

hari tue, CST production ade wat contest, kerjasama dengan Lynda Rahim.. dah separuh entry miera buat, tapi dek sebab ade orang dah patahkan semangat, so.. malas lah nak continue buat.. tengok lah nanti kalau ade mood balik nak sambung cite tue, leh dijadikan entry ngade-ngade kan? ^_^

jom cite ckit mengenai my life lately..

di permulaan sem, nampak macam OK jek everything.. nie dah masok mid-sem, mule lah dah goyang sane sini. dengan kuiz + test + assignment + presentation + lab + mini-project.. nice combination kan?? hurrmm..

bertambah pulak dengan kewangan yang sedikit goyah. sebab PTPTN tak masuk lagi. hanya berharap dengan duit yang mak bagi. duit tue gak untuk mamam kat Unimas yang bapak mahal tapi taklah sesedap mana pon, duit tue gak untuk beli barang-barang kegunaan untuk study cam pen, kertas n book, dan duit tue gaklah digunakan untuk segala-galanya.

so, memang tak der langsung untuk kegunaan mereleasekan tension. nak makan KFC pon tak mampu. nasib baik semalam abang miera bawak makan KFC, tak der la mengidam sangat kan. hari tue tengok orang makan McD pon rase terliur jek, tapi apakan daya, ku hanya mampu melihat..

tapi kira bertuah lagi lah kan kite nie sebab ade makanan, banyak lagi yang lebih teruk dari kite. tak makan berminggu-minggu sebab kesempitan wang. Alhamdulillah di atas rezeki yang Allah kurniakan.

cerita tentang hidup kat hostel lak. selain dari makan yang agak mahal untuk harga student dan di jual di dalam kampus, masih terasa malas nak balik hostel every week walaupon dah 4 taon hidup di hostel. huhu

mungkin harga makanan kat unimas tak der lah mahal sangat, tapi sebab dah terbiasa dengan keadaan di UiTM yang harga makanan nyer sangat murah dan rase pon OK (setimpal dengan harga), jadi agak janggal nak berbelanja lebih. kalau dulu miera kat UiTM, RM 50 tue, cukup untuk mamam pagi, tengah hari n malam. kadang-kadang untuk minum petang sekali. siap ade balance lagi. kat Unimas nie lak, RM 50 tue, leh untuk makan pagi n malam jek. tue pon kadang-kadang malam makan beger jek. n untuk makanan jek, air tak termasuk. 

tak dinafikan lah, mule-mule masuk unimas dulu sedikit janggal sebab tak leh nak save duit tue shopping hujung minggu. tak der lah shopping sangat pon, beli makanan special ckit jek pon cam Kfc ker, sugarbun ker kan. klu kuar mane2 pon, at lease dapat gak beli satu dua barang. since dah msok cni, telan air liur jek lah kalau g temankan orang lain jalan.

oh.. dalam setaon nie gak, dapat dikira ngan jari berapa kali miera g shopping complex. selalu hujung minggu dok kat umah jek. kalau g jenjalan pon, jalan masok kawasan kampung or senang cite, kawasan luar bandar la. tengok hutan-hutan jek.

mungkin disebabkan itu gaklah, paras stress + tension meningkat. selalu jek nak emo. kalau tak emo pon tahap sensitif menjadi terlalu aktif. senang jek air mata nie nak keluar. huhuhu..

ok2.. next story..

dalam mase sebulan nie dok hostel sangat la tak best. sebab tak der internet. Kolej kitorang kalau nak gune internet, kene pakai cable. tapi port internet tue macam bermasalah. nak carik wifi punye lah payah. tue pon kalau jumpe "very low" okek!! huhu..

so, kalau nak mengonlinekan diri, kene lah pegi bilik komputer. selalu miera akan on9 hari isnin jek sebab ade subjek yang memerlukan kitorang berada di depan komputer. ape lagi lah kan? sambil menyelam sambil minum air. hehe

kalau dulu, selalu miera cite pasal kes tak der air kat hostel. kalau kat uitm dulu boleh lagi lah tahan kalau tak der air. dah duduk hostel pon free kan. kat unimas nie, kne bayar rm200++ tuk dok hostel. sekali tak dak air la plak hari tue. pagi2 lak tue.. dahlah tak taw mane nak carik sumber air kat unimas. kalau uitm dulu, kat depan hostel ade paip, boleh lagi nak bawak air satu baldi g tingkat 3. tak pon ade tangki air kat belakang blok. ok lagi lah kan.

tapi nasib baik la tak lame air tue tak der. 830 dah ade balik. haru gak lah nak carik air tuk mandi sebab nak g kelas pukul 8. huhu.. petang lak, pada hari yang sama.. boleh plak tak der lektrik.. uiisshh.. sangat mencabar hari tue okek..

seb bek gak lektrik ade balik sebelom malam. kalau tak, selamat sampai di rumah dah.. hohohoho...

nie lagi satu cite.. last week miera sakit gigi yang teramat. dier bukan sakit yang biasa, sakit tue macam bisa tau. then, sakit dier ade mase tertentu jek. yang pelik nyer, time makan, langsung tak der rase sakit. disebabkan nak amek sickleave dan nak check gigi.. pegi gak lah ke klinik..

sekali dentist tue bagitaw miera ade dua gigi yang bermasalah. satu kat atas, satu kat bawah. yang kat bawah tue dier dapat selamatkan, dier tampal balik lubang yang dah terbukak. yang atas tue dah tak leh nak diselamatkan dah.

doktor tue suruh balik rumah dulu n fikir sama ada nak cabut or wat treatment. disebabkan gigi tue kat depan n masih kuat, agak sayang nak di cabut. kalau nak wat treatment lak, dier akan matikan urat gigi tue, then tak kan ade rase sakit lah nanti. dan tak leh lak nak cabut by that time sebab tyme tue "nerve" ngah membengkak. tue yang menjadi sangat sakit. huhu

kalau wat treatment lak, kos dier dalam RM 400-500.. hissshh.. duit lagi.. huhu

ok lah.. sampai di sini saja.. nak makan KFC lebih malam tadi.. yuummmmyyyy~~~ ^_^

nie yang miera jumpe tyme mengugel tadi...

 
nice huh?? ^_^

..Doa untuk mencari pasangan..