Friday, November 25, 2011

..Ombak Rindu ??..

assalamualaikum all..

apa khabar? ada sihat? ada O.K? apa-apa pun bersyukur la kerna kita masih bernafas hingga ke saat ini.. Alhamdulillah~~

saya percaya, kebelakangan ini, hampir setiap hari kita disajikan atau kita mendengar atau kita melihat preview filem "OMBAK RINDU"  tak kurang gak dengan orang ramai yang memperkatakan mengenai filem ini. mungkin filem ini boleh dikategorikan sebagai filem yang di nanti-nanti disebabkan cerita itu sendiri atau pelakon-pelakon yang mantap.. OMBAK RINDU bakal di pawagan 1 Disember 2011 ini, dilakonkan oleh Aaron Aziz, Maya Karin dan di bantu oleh Lisa Surihani..

OMBAK RINDU sebenarnya adalah sebuah novel hasil karya Fauziah Ashari terbitan Alaf 21 sekitar awal 2000 dulu..sebelum apa-apa, jom kita review Novel ini.. *sorry kalau ade silap, dah lame bace buku nie, ingat-ingat lupe plak. nak bace balik, buku nie lak lost in space.. huhu*


Ombak Rindu mengisahkan tentang seorang gadis bernama Izzah, beliau merupakan anak yatim piatu dan terpaksa di jaga oleh ibu saudaranya.

penderitaan hidup Izzah ini bermula apabila ibu saudara dan pak cik nya, Pak Taha memperlakukan Izzah seperti orang gaji di rumah mereka. malah segala persiapan Izzah ke sekolah tidak pernah dihiraukan mereka. keadaan semakin teruk apabila Pak Taha merupakan seorang pemabuk dan tahi judi.

demi membayar balik segala hutang dan memperoleh wang untuk terus berjudi, Pak Taha telah menjual Izzah. disebabkan kecantikan Izzah, tauke tersebut bersetuju dengan pertukaran yang diberikan oleh Pak Taha.

ketika dipaksa menjadi pelacur, pelanggan pertama Izzah adalah seorang jejaka *bukan pelanggan kot, Izzah dijadikan sebagai hadiah.. kalau tak silap la* kacak lagi kaya bernama Haris.. (mode: *cair*)

Izzah telah dibawa pulang ke rumah oleh Haris dan ketika Haris cuba untuk "menjamah" Izzah, Izzah merayu untuk dilepaskan atau Haris sudi menikahinya. Haris yang terkedu melihat seorang "pelacur-yang-baik" bersetuju menikahi Izzah secara rahsia dengan syarat Izzah sentiasa melayani naluri lelakinya.

dan disitulah bermula kisah 2 hati antara Izzah dan Haris. Haris merupakan anak kepada seorang ahli perniagaan yang terkenal dan wanita itu amat dikagumi oleh masyarakat dan mempunyai standard yang tersendiri. so, agak sukar untuk Haris "membawa keluar" Izzah sebab pasti ada yang mengenali nya di mana saja mereka pergi.

layanan Haris pada Izzah sangat kasar dan Izzah pula sentiasa akur dengan setiap kata Haris walaupun hatinya memberontak. saat ini bermacam-macam adegan lucu terbit dari perlakuan mereka *mode: big smillleeee*

macam-macam konflik timbul dalam hidup mereka, Izzah dihantar oleh Haris melanjutkan pelajaran setelah Haris menemui sijil-sijil Izzah yang cemerlang ketika di sekolah, Haris di suruh berkahwin dengan ex-girlfren nya satu ketika dahulu, ibu nya mengetahui tentang kewujudan Izzah dan macam-macam lagi..

nak taw lebih lanjut or merasai sendiri "tenggelam" dalam hidup Izzah dan Haris? jom pegi dapatkan novel Ombak Rindu.. dengan cite akan diterbitkan semula selepas filem Ombak Rindu dikeluarkan.. siyes tak rugi bace novel nie..

Ombak Rindu adalah novel kegemaran saya sepanjang masa. tak akan ada yang lain mampu menambat hati ini seperti novel Ombak Rindu. dah beratus novel yang dibaca, hati tetap terpaut pada Haris*cewaahh.. sila muntah..*

apa-apa pun pada pandangan saya,mungkin novel ini tidak sesuai dijadikan filem kerana pada hari ini, hampir semua filem melayu mempunyai jalan cerita yang lebih kurang sama macam filem ini. even drama di TV pun banyak macam ni. tapi, tak mustahil filem ini akan menjadi Box Office disebabkan pembaca novel ini sendiri sudah lama menanti akan Haris dan Izah di layar perak.

even saya sendiri pon macam nak sangat ke panggung menyaksikan filem ini.. oh Harissss.. harap-harap la Haris dalam filem sama or kurang ckit dari Haris dalam novel ni. yang lain tue tak kisah sangat.. nak Haris je.. hikhik...

oh.. bagi yang dah bace novel ini, Ombak Rindu mempunyai kesinanmbungan iaitu Cinta..Tiada Akhirnya dan Rindu Cintaku.. pendapat saya sendiri. 2 kesinambungan ini agak nonsense. masih menarik tapi sedikit annoying kadang-kadang macam tak masuk akal. so, i prefer to stick with Ombak Rindu sahaja.. ^_^ tapi, tak salah kalau nak baca.. nak taw gak ape kesudahan kisah Haris dan Izzah, ade anak ker tak, direstui ker tak hubungan dorang..





p/s: cover novel ini sangat sweet.. selain dari berwarna purple (my fav colur op koz), gambar pasangan yang sedang bercanda di tepi pantai sangat-sangat menimbulkan taman di dalam jiwa..

akhir kata.. jom kita layan OST Ombak Rindu.. trailer filem ni..

Saturday, November 19, 2011

..down..down..down..

assalamualaikum and good morning all (blom pukul 12, morning lah kan?)

semalam submit penyertaan untuk contest giveaway samsung galaxy s ii...

gler banyak dugaan dan cabaran yang perlu di tempuh semalam..

mule2 nak wat video.. dah lah tak pernah edit video. memandangkan b4 nie sangat bz dengan macam-macam hal. semalam jek ada masa nak buat semua tue.. explore+try and error+buat entry.. dah lah semalam last day.kalau tak, boleh lagi dibaiki.. huhu..

dah siap video, entry semua.. tyme nak upload video plak macam-macam hal berlaku..

semalam kitorang ade katering. memang mintak maap banyak-banyak kat mak.. semalam langsung tak tolong dier prepare untuk katering. semua gara-gara contest nie.. huhu.

memang kelam kabut la semalam. tyme nak upload video, internet plak buat hal. hujan lebat gler.. boleh dikatakan ribut la.. modem kne OFF lah kan, kalau rosak, macam mane la nak on9 len kali.. try gune broadband plak. nak dijadikan cerita.. DIGI pulak problem-extra-gila semalam.. nak msg pon tak lepas. connect dalam 10 saat jek,lepas tue ilang. dah lah nak connect tue jenuh menunggu.. huhu..

then, dah upload kat blog.. sekali video tak clear la.. dah la video tue menggunakan tulisan. kalau dah tulisan tak nampak, apakah maksud semua itu?? sungguh ku tak paham.

dalam laptop nie memang clear habis video tue, leh tengok satu satu huruf.. carik lak alternatif lain, upload gune youtube. tue pon miera dah lambat. orang lain semua dah siap-siap nak g katering. miera masih lagi kat depan laptop.. dugaaannnn~~~~

first tyme upload video kat youtube.. memang noob habes. so, jangan la hairan tengok name video tue macam tue yer. tak reti nak tukar, tak reti nak ape2 pon. dan tak sempat nak explore. seriously...

try video tue.. alahai lebih kurang jugak. tapi o.k ckit la dari mule-mule tue. leh gak la bace kalau tengok btol2.. huhuhu..

walaupon dah berputus asa, dengan semangat 0.05%, pegi gak lah hantar emel kat beta.my. dah bising-bising dah orang panggil miera suroh gerak. cepat-cepat log out emel.

sampai kat rumah di katering, risau la plak kalau penyertaan tue tak di terima pihak beta.my. yerlah kan.. dah la last minit. gler risau la..

selepas menghadapi semua ini. peratusan untuk menang hanyalah 0.01%.

so, dengan ini..miera mengucapkan good luck kepada peserta-peserta lain yang jauh lebih kreatif dan berkualiti dari miera.. kalau dah menang nanti, tunjuk2 la kat blog k. tak dapat pegang, tengok pon jadilah..

and honestly,proud to myself yang sedaya upaya mengambil bahagian dalam contest ini. ini adalah percubaan pertama untuk menyertai sebarang contest. nanti, boleh la dijadikan kenangan dan jugak pedoman di masa akan datang. ^_^

p/s: saya sudah benar-benar yakin bahawasanya saya sememangnya TIDAK-KREATIF langsung. =)

Friday, November 18, 2011

..Saya Nak Samsung Galaxy S II Sebab....

assalamualaikum all..

hari ini, miera ingin menyertai satu contest yang dianjurkan oleh pihak beta.my. Giveaway: Samsung Galaxy S II untuk dimenangi.. contest nie dah berlangsung beberapa minggu. hari ini (18.11.11) merupakan hari terakhir. miera dah lame usha contest nie. tapi akibat kekangan masa dan kebizian yang teramat membuatkan miera lambat lak nak wat entry.

contest nie sangat mudah di mana para peserta di minta untuk membuat satu entry yang kreatif tanpa mengira cara. ramai giler dah join contest nie, macam-macam kekreatifan yang miera tengok.. miera akui la miera tak sekreatif mereka. miera tak reti nak edit-edit gambar jadi macam komik, nak wat cerita ker ape ker.. huhu..

memandangkan sem nie miera sangat banyak di "tepuk" or di sumbatkan dengan programming (2 subjek programming sem ini). so, miera decide nak wat guna C, yang pure C++ tak mahir lagi. dan kebetulan pulak, kitorang baru di ajar nak buat "string" semalam.. so, miera guna jek lah ape yang di ajar.. kira aplikasi apa yang kita belajar dalam kelas lah nie.. hikhik..

miera wat program nie menggunakan Visual Basic. dan amek video menggunakan CamStudio yang boleh di download di mana-mana saja serta edit menggunakan Windows Live Movie. tue jek yang ade, tak mampu nak pakai application iMac ker ape ker.. huhu..

so..
Bismillah hirahmanirahim....

Inilah pertaruhan miera..



video

macam tak clear jek.. huhu.. try kat you tube lak.. sila bukak dengan full screen ok. *okeh.. dah putus asa*



jom kita detail kan lagi sebab-sebab miera nak Samsung Galaxy S II ini..
  1. saya dan internet tidak dapat dipisahkan. sekarang nie guna handphone Sony Ericsson Elm.. ada Wifi, tapi kat sini masih kurang tempat yang sediakan Wifi Free dan loading yang super-duper-lambat. memandangkan saya pengguna Digi, so, saya akan bukak 0.facebook setiap 5 minit. dan tue jek yang saya dapat bukak. nak bukak web lain, mahal la plak charge kan. dengan adanya Samsung Galaxy S II yang memiliki spec Dual-core 1.2GHz ARM Cortex-A9 processor, Mali-400MP GPU, Exynos chipset ini, nak bukak ape-ape pon senang dan laju..  selamat tinggal masalah loading.. =)
  2. saya tidak pernah memiliki handphone secanggih ini atau semahal ini atau android phone..handphone semua yang biasa-biasa je..paling canggih pun yang sekarang nie, ade wifi n boleh 3G. budak-budak sekarang kecik-kecik dah ade i-Phone.. duhhh..
  3. siyes sangat jeles tengok sepupu pakai android phone. boleh jek download ape-ape aplikasi dengan senang. kalau henset sekarang nak download ape-ape pon leceh. kene download kat pc dulu pastu transfer.. haisshh.. aplikasi pon yang biasa-biasa jek.. kalau ade SGS2 ini, boleh la download dictionary ker, application news ker.. kan senang hidup.. 
  4. saya selalu pinjam handphone member-member dalam kelas untuk main game atau guna aplikasi dalam phone dorang. dah name pon member kelas, so, jumpe dalam kelas jek lah. dapat main waktu 5 min break jek. mane lah nak puas yer dak? baru nak  terer lastik burung, dah lecturer start kan kelas.. huhu.. so, kalau saye ada SGS2 ini, bile-bile mase pon boleh main, then leh main puas-puas. kalau ade SGS2 ini jugak, boleh la saya dok main-main dengan aplikasi dalam SGS2 kalau duduk berseorangan *I'm forever alone..okeh*, tak der la dok pura-pura baca mesej, padahal tak da mesej baru masok pon.. huhu
  5. ini agak menyedihkan tapi ada sedikit kebenaran. dah 5 taun miera tak dapat hadiah yang gempak untuk hadiah hari jadi miera. paling best pon dapat errrrmmmm.. ape ea? teddy bear kut.. *aduhai..sadis nyer hidup*. so, saya nak SGS2 ini sebagai hadiah birthday saya yang baru jek beberapa bulan lepas dan untuk hadiah tahun yang lepas-lepas. kalau dapat nie, 3 taun akan datang tak der hadiah pon tak ape. ^_^
  6. pernah tak rase rendah diri or kecewa or cemburu-tahap-tinggi apabila melihat via iphone, via android, or via "handphone-canggih" kat status di FB or Twitter orang lain? ya.. itulah perasaan saya tiap kali tengok. lagi-lagi bila tengok status sendiri "via 0.facebook" alahai.. free jek..terus rasa nak dapatkan jugak besok!! tapi duit tarak..
dengan adanya SGS2 ini jugak, leh la pancing budak-budak dengan games yang ada.. tak der la dorang nakal sangat. hikhikhik...


so, akhir kata.. diharap la pihak beta.my yang hensem lagi kacak sudi menilai penyertaan saya ini dan memberi SGS2 kepada saya.. leh kita berkenalan lebih dekat nanti.. heeee~~~~

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ini adalah info mengenai Contest ini:


Contest ini dianjurkan oleh Beta.my & ditaja oleh Mynewshub

so, thats all... Wish me LUCK okeh!!! saingan yang sangat tinggi ini, peratusan nak menang hanya 10% jek. =) mudah-mudahan dengan ada nya special appearance dalam video di atas membawa rezeki.. heee~~~ apa-apa pun.. semoga SGS2 ini menjadi milik saya.. amiin~~~

*semua gambar yang terdapat dalam video dan entry ini di ambil dari pak cik google yang baik hati*
p/s: sekiranya pihak penganjur mahu melihat coding program, boleh la menghubungi saya.. heee~~~ coding budak baru belajar jek pon.. =p

update: banyak betol dugaan nak upload video nie.. uwaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~

Monday, November 14, 2011

..What??? Monday already??..

assalamualaikum all..


hari ini hari isnin bersamaan 14.11.2011.. cepat sungguh masa berlalu, kita sudah sampai ke hujung tahun.. semoga tahun ini memberi 1001 makna dan kebahagiaan buat kita semua..

eh.. Isnin?? Monday?? Hari 1?? ohhh tidaaaakkk!!!!



ini bermakna, secara rasmi nya, cuti pertengahan semester selama seminggu sudah tamat.. dan hari ini bermula SPM.. Good Luck diucapkan buat adik-adik sekalian terutama our litle sis.. Azizah a.k.a Baby..

bercakap pasal SPM, tidak dapat dinafikan, bukan hanya pelajar saja yang terasa NEBES.. tetapi juga para ibu bapa.. anak dalam dewan berjuang, mak bapak di opis berpeloh-peloh jak rasa.. kotan mbak nebes, bingong dapat ndak kah anak jawap soalan.. jangan bingong, jangan riso.. InsyaAllah..dapat nya jawab.. dengan berkat doa mak bapak serta para guru, insyaAllah.. idea jawab exam akan dapat..



nasihat miera kepada ibu bapa dan adik-adik.. bila result dah kluar kelak, kalau bagus, ucapkan lah syukur dan berterima kasih lah pada ibu bapa dan guru, yang paling penting tahniah kepada diri anda sendiri. sekiranya tuah tidak menyebelahi anak, jangan lah pulak ibu bapa mengungkit setiap usaha yang telah mereka lakukan.. contoh: "lelah jak bapak merik kitak tusyen, beli buku.. smua ya buang duit jak kitak tok, sik juak ko dapat result bagus.. yalah kau leka gilak berinternet".. usahlah demikian, ini akan melunturkan lagi semangat mereka untuk berjaya di masa depan kelak. be a very supportive parents.. by telling them, fail in this stage doesn't means they can't be a good person.. they can be a very successful person if they struggle more for their life..

cewaaahh.. ada macam penceramah motivasi x? kahkahkahkah..

eh..lari dah cerita aku tek. maka ku nak cerita pasal cuti dah habis..

memandangkan hari ini hari isnin, dan sudah semestinya ramai yang Monday Blues.. saya juga ingin turut serta.. sangat bosan bila mengetahui hari ini hari Isnin..

Cuti dah habis.. tapi assigment, test semua lom siap.. + study untuk test yang melambak minggu ini pon langsung tak buat lagi.. uwaaaa~~ gila la kalau macam nie..

tapi, naper lecturer suke sangat bagi assignment waktu cuti?? biarkan lah kami sebagai student menikmati cuti yang diberikan. kami juga memerlukan rehat.. jauh dari buku dan pelajaran buat sementara.. dah lah hujung minggu kami turut dipenuhi dengan assignment, tutorial dan homework.. haissshhh... *atau hanya aku seorang merasakan sebegini?*

cuti 4 bulan lagi ku rasakan amat tidak mencukupi, inikan pula seminggu.. apa-apa pun.. kita memang perlu mengikut aturan yang telah disediakan..

so, b4 miera membebel dengan lebih lanjut, adalah lebih elok kiranya saya berhenti di sini.. adios amigos.. ^_^

Friday, November 11, 2011

..U're The One That I Don't Want..

assalamualaikum all..

sorry sebab memungkiri janji.. (macam la ada urang maca blog aku oh?) so, now i would like to present to u my review about the book i read recently.. (sorry kalau english berterabur.. saya memang bangang english.. tapi saya sedang memperbaiki nya. =) )


for today, i would like to write something about Alexandra Potter's novel entitled "You're The One That I Don't Want".. a very interesting books which make you felt addicted to turn next page..



this book is a story about one young lady name Lucy.. she had been in love with a very charming young corn man, Nate. both of them are an art's lover and have been met during the short art course in Venice.

one day, while they are having fun at venice, someone had tell them about the magical kiss at the bridge somewhere in the Venice. this magical kiss will make them be together for the entire life..

10 years later.. they dont even met each other after the short course end. their long distance relationship only can be remain in a short period. however, Lucy always dream about Nate and believe that Nate is her soulmate.

the story about the magical kiss is seems to be true when both of them met again and both of them believe that their are meant to be with each other. but, they find something wrong about the relationship and make a decision to break up..

unluckily, they keep turn up to be in the same place at the same time. both of them tried very hard to avoid each other, but the bond looks like very difficult to be broke.. Lucy have tried a lot of things to get rid of the "curse" that make them can't be apart.

can them dispel the curse? or will them be together forever? just go to the bookstore and get it by yourself.. you will not regret spending ur money to this amazing book..

my opinion about this book and the writer:
I think the writer can be as good as Cecilia Ahern and Sophie Kinsella. the way she write up the story can make u sink deep inside the whole story and make you feel that you are Lucy or one of her friend.. And for someone who not-really-good-and-understand-english just like me, i found that it is not difficult at all to understand the whole stories and i really enjoy reading it. Nice story line, nice writing and very interesting coincidence happen all along the novel that will make me laugh or scream by myself while reading this..

p/s: Tq to my friend, Siti Sabariah whom very kind allow me borrowed this amazing novel.. kelak2 ku pinjam lagik ah buku lain.. heee =)

..Doa untuk mencari pasangan..