Hari ni miera masak ikan kukus, resipi belasah ikut suka n koboi bahan2 yang ada dalam peti ais. Bahasa sarawak sukati mesen membawa maksud ikut suka hati la nak letak apa pun.
Ikan bawal kukus ikut suka. Tengok rupa macam tak sedap, tapi, dont judge a book by its cover. Kalau lapar, semua pon sedap. |
Bahan-bahan:
Ikan Bawal (Ikan duey dalam bahasa sarawak)
Tepung jagung
Oyster sauce
Kicap masin
Bawang putih, bawang merah, bawang besar
Halia
Serai
Carrot
Timun
Kubis
Lemon/limau kasturi
Garam
Asam keping
Cara-cara:
Bersihkan ikan. Lumurkan ikan dengan tepung jagung. Tepung jagung tu sikit jek, untuk buangkan hanyir ikan jek. Letak oyster sos, kicap masin. Sapu rata atas ikan. Hiris halus bawang2, halia dan serai. Tabur atas ikan. Sayur-sayur yang di potong kecik2 pun tabur jek atas ikan. Kalau rajin, letak ouster sos n kicap kat sayur sebelum di tabur aras ikan. Kalau malas macam saya, sayur tu gaulkan jek dengan ikan tu sekali. Letak asam keping sikit n perahkan jus lemon or limau kasturi. Kukus dalam pengukus or pepandai la carik camner nak kukus. Siap!!
Makan lak ngan kicap + cili potong + perahan limau. Nasik panas. Peeehhhhh. Lagi sedap kalau ade tomato. Ikan tu make sure dah cuci leklok. Kadang-kadang akan ade rasa pahit sebab perut ikan tak berapa nak bersih or kurang tepung jagung.
Selamat mengkoboi resipi.
No comments:
Post a Comment
♥♥♥♥♥♥ thank you for your comment ♥♥♥♥♥♥