Thursday, December 16, 2010

..kesah Laksa Sarawak..

assalamualaikum all...

kali nie miera nak cite pasal Laksa Sarawak sambil2 tunggu cite "The Social Network" abis loading. wat pe nak membazir duit yang sememangnya dah tak der untuk membeli tiket dan space Hard disk korang habis.. online sudah.. hehehe..free pon free..

anyway.. jangan lupe sokong Industri Filem tempatan..cite omputeh, leh tengok online.. cite Melayu korang kene g panggung okek?? tapi miera tak g lagi tengok cite Hantu Kak Limah.. my sis cakap little bit disappointed sebab cite tue tak selawak cite zombi kampung pisang dan jalan cerita sedikit kureng.. tapi.. hati nie tetap gak nak pegi.. esok g korek tabung la.. =p

oh.. nak cite pasal Laksa Sarawak...

-pict: credit to http://dapurcomelku.blogspot.com-

dalam banyak-banyak Laksa Sarawak yang pernah miera rase.. tak der satu pon yang mampu lawan kesedapan Laksa Sarawak rumah kitorang...

bukan nak berlagak ker ape.. tapi siyesly sedaaaapp gua cakap lu...

bagi miera dalam penyediaan Laksa Sarawak nie, the most important thing is Kuah Laksa tue kene sedap.. kalau kuah sedap.. peeehhh~~~~ leh makan sampai jilat mangkuk... nikmat dier tue macam nikmat malam pertama lah.. *ehem*

selalunya, dalam Laksa Sarawak nie, dier ade beberapa bahan yang biasa digunakan.. 1st sekali, mestilah mee hoon or mee halus. lepas tue yang lain2 tue wat penyedap rase jek.. macam isi ayam yang dicarik-carik, telur dadar (so far, tak pernah lagi jumpe orang wat laksa gune telur mata lembu..), taugeh, tauhu goreng dipotong kecik-kecik... dan selalunyer kat kedai kalau cakap laksa sarawak special, yang special nyer dier letak Udang Galah..kalau biase-biase jek, udang kecik-kecik la dorang selalu gune.

-bahan-bahan untuk laksa sarawak- 

lepas tue, Laksa Sarawak nie orang selalu hidangkan dengan sambal.. kalau sambal kaw-kaw pedass, barulah rase terangkat nafsu serakah korang nak makan. Dan macam biase lah, mee kan selalu akan ade hirisan limau kasturi, untuk bagi kurang kan sedikit rase lemak or kolesterol dalam mee korang tue.. tapi miera tak suke limau dalam mee.. tak sedap..

macam yang miera bagitaw mula-mula tadi, the most important things yang kene betol-betol "kick" adalah kuah laksa itu sendiri. miera pernah makan kat salah sebuah hotel di Kuching, dier hidangkan laksa sarawak. so, terasa excited lah kan nak rase, al-maklumlah hotel nyer makanan.. normallah untuk kite menjangkakan makanan tersebut adalah 5 star nyer taste..

rase laksa sarawak kat hotel tue memang lah tersangat HAMPEH!! kalau nak taw rase nyer, senang jek. korang celur mee tue ala kadar, jangan sampai lembut seperti yang sepatutnya. lepas tue korang letak dalam mangkuk then korang bukak air paip jadi kuah mee. then letak cili sikit, sikit jek taw, kasik rase pedas kat hujung lidah jek. hah.. macam tue lah rase Laksa Sarawak kat hotel tue..

arwah bapak miera kecewa dan terkilan gak lah. mesti dier rase menyesal giler amek laksa tue. hehehe.. dier cakap "macam ney la cdak hotel tok boleh molah laksa rasa tok, maka chef nya bukan calang-calang. malu la mun urang luar merasa laksa sarawak macam tok. kesian ku nanga urang puteh nun makan" hehe..

meh nak translate "macam mane la hotel nie boleh masak laksa macam nie. padahal, chef dorang bukan nye calang-calang. malu la kalau orang luar makan laksa sarawak rase macam nie. kesian lak aku tengok orang putih tue makan"

dah name pon hotel, memang la menjadi tumpuan pelancong. then dah semestinya dorang akan carik makanan tradisional tempatan. kalau dah rase macam hampeh, memang la sangat-sangat memalukan.

macam tue gak ngan kedai-kedai jual makanan. tak taw la kat tempat korang, tapi kat tempat miera nie kan memang susah sangat nak carik kedai makan yang betul-betul sedap. jumpe tempat makan yang sedap, cube try pergi lagi for the 2nd time, confirm kalau dah memang sangat-sangat tak sedap mesti harga dier dah jadi dabel.

susah gak nak dicitekan orang sekarang nie, pandai masak sikit, terus bukak kedai. sedap tak sedap belakang kira. nasihat miera, kalau nak bukak kedai tue make sure dah betol2 hebat dalam masakan, masakan tue biar cukup rase, tak perlu nak presentation lawa-lawa kalau taste tak der.

lepas tue, nak berniaga biar ikhlas. kite bagi makan kat orang. kalau harga makanan bukan main mahal kalah harga mee megi dalam flight air asia, tapi rase macam haram~~ kang tak pasal, kene makan sumpah seranah customer.

eh, jauh lak menyimpang..

ok ok.. kembali kepada kesah laksa sarawak rumah kitorang nie. hari tue lepas miera konvo, malam tue kitorang wat makan-makan kat rumah kire majlis doa selamat la. kebetulan lak malam tue awal muharram, so buatlah solat berjemaah sekali. sambut awal tahun Hijrah.

dan menu pada malam tersebut ialah sudah semestinya Laksa Sarawak..dan sangat-sangat lah yummmmyyyy~~~~ tetamu makan dengan penuh selera ade yang sampai 3 kali tambah. dan paling kurang pon 2 mangkuk sorang la makan malam tue.. Alhamdulillah, tetamu suka, tuan rumah pon bertambah la senang hati.. hehehe..

petang semalam kitorang wat lagi laksa sarawak, sebab tibe-tibe tekak terasa nak makan laksa.. *sorry gambar tak der .. =( *. of course la kene makan banyak-banyak. memang sedaaaaappp sangat cume kurang sikit dari yang malam konvo tue lah. tak der pon bahan-bahan yang banyak, just mee+telur+udang+taugeh.

motip??? tak der motip...

bagi sesiapa yang ingin mencuba masak laksa sarawak, nie resepi nyer.. RESEPI LAKSA SARAWAK (sile click ok)

kat dalam resepi tue dier gune perencah laksa sarawak Haji Manan.. tapi kitorang gune yang lain nyer, tak taw lak ape brand.. hehe.. pes laksa tue jugak sangat penting, kalau perencah tue tak sedap, secara otomatiknya, kuah laksa korang akan "decreased" dier nyer kesedapan. ape-ape pon yang penting kene pandai modified. =)

credit picture: Uncle Google dan di amek dari Teratak Impian.

p.s: nak bekpes Laksa Sarawak la pagi nie.. yuummmyyyy~~~~

No comments:

Post a Comment

♥♥♥♥♥♥ thank you for your comment ♥♥♥♥♥♥

..Doa untuk mencari pasangan..