Friday, October 2, 2015

..Permohonan Bantuan Kemasukan ke IPT Baitulmal Sarawak..

assalamualaikum all..

post tok fully bahasa Sarawak sebab berkaitan dengan Sarawak.. tapi rasa nya.. negeri2 lain ada juak rasa nya.. boleh lah try2 usha2 webpage Baitulmal Negeri korang semua ok..  :)

disclaimer: post tok sik ada kenak mengenak secara langsung dengan sidak Baitulmal Negeri. sekadar post dari kamek, seorang orang awam yang pernah berurusan/mintak bantuan dari Baitulmal. post tok sekadar berkongsi maklumat dengan orang ramai yang mungkin sik tauk dengan bantuan tok. perkara yang lebih details, mohon diajukan terus ke pihak baitulmal. :)

Alhamdulillah.. kmk telah di berik rezeki untuk meneruskan perjuangan belajar.. mula-mula nang sikda plan lah.. tapi dah nama rezeki.. kita terimak jak lah.. :)

time nak masok ya nang susah hati abis.. siney nak carik duit pakey bayar segala dak yuran dak belanja masok sekolah.. tauk ajak barang kinek tok bukan nya murah-murah.. lepas ya nak masok belaja bukan dapat masok mbak buku ajak..maok segala dak medical check up gik apa indah.. eh serba serbi lah perlu di polah..

miker duit nang dah rasa nak patah semangat.. Alhamdulillah juak.. mak maok jamek duit nya sikit.. kelak bayar balit sebab time tok kmk keja sambil belajar.. kira berutang lok lah ngan mak.. nok nama rezeki kita lagik.. tang ada jak kawan madah.. "kitak xda duit ka miera? coba kitak mintak bantuan Baitulmal.."

sebenarnya kamek nang sik tauk lalu yang wujud nya bantuan tok untuk peringkat mekorang.. lalu coba-coba lah mintak..

bantuan tok boleh di mintak untuk semua peringkat pengajian.. tok copy paste dari website Tabung Baitulmal Sarawak


Bantuan Kemasukkan ke Institusi Pengajian Tinggi ( Tambang/Yuran/Wang Saku)

Membantu meringankan bebanan kewangan para pelajar Islam yang kurang berkemampuan yang mendapat tawaran masuk ke Institusi Pengajian Tinggi dalam mahupun luar negara. Skop bantuan IPT dalam negara adalah bagi tujuan pendaftaran di Semester 1 Tahun Satu sahaja pada peringkat matrikulasi, Diploma atau Ijazah Pertama atau mana-mana kursus/sijil selama enam bulan keatas bagi membolehkan mereka mendaftarkan diri. Sementara itu, skop IPT luar negara pula dikhususkan bagi peringkat Ijazah sahaja dan lebih kepada bantuan sokongan kepada pemohon.

 jadi.. mana-mana adik-adik or abang-abang n kakak-kakak yang berniat nak nyambung pengajian ya.. boleh tarit nafas lega sikit lah.. dengan nya ada bantuan tok kira sedikit-sebanyak dapat lah juak bernapas kata urang.. bantuan tok sik perlu di bayar balit.. nang pakey nolong kita melanjutkan pengajian..

tiap-tiap peringkat pengajian jumlah bantuan adalah sik sama.. mun sik salah Diploma RM 1.5K, Degree RM 2.5k n Master RM4k++ mun yang luar negara ya sik berapa sure lah berapa

giney nak apply? cara nak apply nya sangat senang.. cuma perlu ke website sidak..


lepas ya klik kat column Interaktif, pilih Perkhidmatan Online


webpage Tabung Baitulmal Sarawak



kat page Perkhidmatan Online kelak akan muncul macam-macam Perkhidmatan yang di sediakan.. pilih yang 1st sekali.. Bantuan Kemasukan Ke IPT


senarai perkhidmatan online yang disediakan.. pilih yang 1st sekali



then perlu isik nama, no ic, emel. soalan2 yang akan di tanyak ialah mengenai status permastautin, sikit2 pasal pengajian.next page nya pasal penilaian gaji kasar. then perlu isik mengenai mak bapak, tangungan.. lepas ya terus nya generate and keluar padah kita layak kah sik memohon.. mun dah layak ya.. boleh la meneruskan ke next stage..

1st page permohonan bantuan



next stage nya perlu isik segala benda dengan lebih detail macam tangungan, nama adik beradik yang masih di bawah tangungan mak bapak, no ic n macam2 gik lah.. tapi sikda lah complicated glak..

mun dah setel semua benda.. website akan berik list surat2, sijil yang perlu di sediakan untuk di hantar ke ofis baitulmal.. so, siap sediakan lah segala benda nya mintak yang perlu disahkan oleh pegawai scale A or ketua kampung..

boleh download senarai dokumen sokongan di sitok.. tok last page yang akan keluar bila dah complete semua


tok lah rupa senarai semak ya.. tok perlu d print juak ok? sebab perlu sign kat dbah borang tok



tok bagi sapa-sapa yang sikda pendapatan tetap boleh print tok.. mun mak bapak ada slip gaji boleh abaikan. 


mun dah setel semua.. boleh lah menghantar segala dokumen-dokumen ke kaunter Baitulmal.. mun di Kuching, dekat area Hopoh ya.. belakang Majma' shopping complex baitulmal.. berdepan dengan kedey makan Liza's. mun area Samarahan.. di sebelah J & J, Kota Samarahan.

kat kaunter kelak dak nya akan check sigek2 lah dokumen-dokumen yang di berik..macam kamek hari ya nya suruh isik borang. content borang ya sama dengan borang yang di isi online.

so, rasanya..mun rasa sik maok isik online.. boleh juak manually.. pegi ke ofis Baitulmal mintak borang untuk di isik pun sikda masalah rasanya..

sebelum lupak.. bagi sapa-sapa yang mak bapak nang sikda pendapatan.. kira macam ngarap duit anak-anak jak tiap bulan pun perlu tulis siya berapa lebih kurang tiap2 bulan anak-anak merik. engkah dalam braket (sumbangan anak-anak).. macam kmk ari ya.. hehe

nak madah banyak glak kerja perlu di polah sik lah glak.. tapi nang maok ada effort sikit lah.. nama pun kita nak mintak bantuan.. sik kan lah kita tek nak terkangkang nadah tangan terus di berik urang nak.. sikit jak pun kerja ya..

boleh semak status bantuan di sitok sama ada dah di terimak or belum. tapi yang tok sik berapa nak update glak lah.. :) better selalu check akaun. 

dalam masa 10 hari bekerja duit akan masok ke akaun. mun 10 hari duit sik masok, boleh contact sidak baitulmal nanyak.. ney tauk ada dokumen problem kah apa nak.. oh lupak.. time hantar borang ya, sidak nya akan berik kertas menyatakan sidak dah terimak kita pun dokumen. then nya akan berik tarikh terus. mun sampey tarikh ya duit lom ada dalam akaun.. boleh contact sidak nya lah.. kadang2 sik sampey 10 hari pun dah masok duit.. Alhamdulillah..

jadi.. harap2 tok dapat membantu lah.. mungkin sik rami yang tauk mengenai bantuan tok. jadi, mudahan dengan ada nya post tok dapat membantu kepada sesiapa yang memerlukan bantuan lah.. lebih-lebih lagik yang ingin melanjutkan pelajaran tapi ada kesulitan dalam kewangan.

bantuan tok sekali jak lah.. next-next sem ya boleh lah apply PTPTN ka, SPA ka, MARA ka.. mun dapat elak PTPTN, bagus lagik lah.. lemah nyawa nanga bunga-bunga cinta nya mala berkembang mekar.. :)


update 31.5.2016: memandangkan banyak soalan2 di tanyak yang kamek sendirik sik pasti, sebagai alternatif untuk bertanyakkan soalan berkaitan bantuan tok, boleh call sidak Baitulmal di talian Tel : 082-415563,255375 Fax : 082-253786,235812 (no di ambik dari website sidak).. or boleh mesej sidak di FB:Tabung Baitulmal Sarawak.. time kamek apply riya system ada problem..kmk pm sidak di FB x lamak gilak lah respon.. so, in case ada soalan boleh try 2 alternatif tok.. kmk pun berkongsi setakat yang kmk tauk.. ada juak benda kmk x berapa nak pasti.. :) harap membantu~~~

44 comments:

  1. tq sis..kmk pn baru tauk psl bantuan baitulmal tok..baru mok try apply juak..ne tauk ada rezeki juak :)

    ReplyDelete
  2. no problem.. berkongsi pengetahuan.. good luck sambung belajar.. :)

    ReplyDelete
  3. Duit akan msok after sdak pdh pemohonan dh dluluskan dkt web yakah?

    ReplyDelete
  4. mun dah diluluskan.. ktk pegi anta segala borang2 dan surat2 yang diperlukan. kat kuanter kelak sidak akan berik slip madah borang dah di terimak n tarikh dijangka duit masok. n no tel sekiranya dalam tempoh ya duit lom masok. pasya dah ktk anta, dalam masa 14 hari baruk duit masok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udah mek anta borang ya. Few days ago mek da check semakan/keputusan nya pdh 'proses pembayaran sdg dbuat'. Selalu nya lekak nya pdh ya duit akan msok anytime kah? Smpe sebulan sik oh? Mek dnga ada org nggu lamak jak

      Delete
  5. aok.. duit akan masok dalam 10 hari.. sidak nya sikda berik ktk slip ka? macam kmk ariya nya ada berik kertas kecik madah permohonan dah diterimak pasya nya tulis tarikh dijangka duit akan masok ke akaun. mun selepas tarikh ya blom juak ada duit masok, nya suroh call sidak unit kewangan sidak. sik sure juak kmk sampey sebulan ya sebab kmk hari ya sik sampey pun 10 hari bekerja dah masok. kmk rasa depends dengan jumlah permohonan kali..mun urang rami maybe lambat sikit kah proses.. :) nway.. selamat menyambung belajar.. gunakan duit ya sebaiknya sebab ya adalah duit zakat orang awam.. tanggungjawab kita gik sebagai penerimak zakat.. :)

    ReplyDelete
  6. Ada nya berik. Kmk just mok kepastian brpa lamak salu duit msok. Thank you! Makseh gilak byk info tak berik. Yalah. Kmk ng pake duit ya k beli dak buku jak. Yala d bingong nektok since byk buku nak d baya. Makseh gik sekali!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama~~~ :) yalah oh.. macam2 jak perlu duit knek tok.. nasib ada bantuan gitok dapat juak meringan beban sikit sebanyak.. :)

      Delete
    2. mun kamek dah apply dhya dpt, dapat gik kah mek apply lagik?

      Delete
    3. kenak ktk mok apply lagik? maksud ktk riya dapat diploma kinek tok apply pakey diploma gik kah? mun 2 level berbeza, dapat nya.. mun ktk mok apply pakey benda lain pun boleh juak, cth mcm apply bantuan pakey polah thesis.. boleh juak.. :)

      Delete
  7. Asslm sis..ok kmk dpt tawaran islamic finance..dh dftr 6/3 tuk tek..dh apply baitulmal tp cdk nyuruh apply manual sbb course kmk dpt ya bukan umum...mksudnya course islamic la...kmk fly pulg mlm tok...isnin tok agak baitulmal sibu...paduhal ada juwak cmya sis oww??

    ReplyDelete
  8. asmadi adie.. owh..kmk baruk tauk juak ada giya.. hehe.. kali ktk pun course ya list dalam special case kali.. ney tauk kelak ada rezeki di serap masok keja baitulmal.. :) good luck study!!

    ReplyDelete
  9. mun kta berenti setengah jalan. maksudnya kmk dpt tawaran uitm dengan utm tpi kmk nolak dua dua. and kmk ambik form6 jak .tpi kmk mok mohon bantuan ya boleh ka dengan guna tawaran ta tapi stay rah form 6.boleh ka ? just mok tnya jak

    ReplyDelete
  10. Sis. mok tauk.. boleh ka kmk mohon bantuan ya tpi kmk masih mok stay form 6? mean kmk dpt tawaran tpi kmk rasa x mok jak sambung haha

    ReplyDelete
  11. kak.. if kmk nak mohon baitulmal mcm ne kak? kmk dpt dua igek tawaran. sigek uitm and sigek gik utm. tpi nak kmk x mohon ke sia. kmk terus stay di form6 jak .if kmk nak ambik baitulmal dpt x if pakey tawaran uitm or utm ya tpi kmk x masuk. hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kkmk x sure juak giney ngan tawaran ya koh.. sebab kmk riya kmk dah register baruk kmk apply. n mun sik salah kmk ada juak bantuan pakey sekolah.. anyway, pesanan kmk, mun sik masok u, better jangan apply permohonan pakey surat tawaran. sebab duit diberik ngan kita duit kutipan zakat dari urang awam..sik berkat kelak duit.. :)

      anyway, ktk boleh double check ngan sidak baitulmal sebab mun sik salah kmk nang ada bantuan di peringkat sekolah..

      Delete
  12. sis,bpak kmek kerja dikpun,tapi sikda pun column utk state bpak kmek kerja dikpun.giney bah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi.. :) kmk sik ingat lah part kerja sendirik ya.. tapi kmk rasa sidak ada mintak pendapatan kasar nak? sebab kmk hari ya mak kmk nang sik bekerja tapi sidak suroh engkah jak pendapatan bulan2 mak kmk pasya polah macam tok (sumbangan anak-anak).. mun kerja sendirik ya kmk x sure.. huhu..sorry.. mun ada apa2 better ktk contact direct sidak baitulmal.. or ktk boleh ke kaunter sidak terus.. sidak very helping

      Delete
  13. Sis, mn asasi sik dpt apply kh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kmk sik ingat gilak koh.. tapi kmk rasa macam dapat..

      Delete
  14. Salam sis..kmk dh apply bantuan tok..kmk semak dh ..nya pdh proses pembayran..salu berapa hari ambik oh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mun dalam website riya padah dalam 10 hari waktu bekerja..so, mun ada public holiday mungkin lambat sikit lah masok.. :)

      selamat belajar~~ gunakan duit bantuan sebaiknya..

      Delete
  15. Kalau bukan islam tak dapat minta bantuan baitumal ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi... sorry lambat reply.. kmk rasa bantuan tok untuk yang beragama islam ajak merujuk kepada dalam website lah.. tapi ktk boleh tanyak sidak baitulmal untuk maklumat lanjut.. ney tauk ada bantuan khas untuk bukan islam.. :)

      Delete
  16. Replies
    1. makaseh... benda baik harus di kongsi bersama.. hehe

      Delete
  17. mun mok anta borang ya ari sabtu, baitumal bukak x oh? 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lambat reply.. x sure kmk bukak x kaunter hari sabtu.. tp kmk rasa macam tutup jak.. ktk boleh contact sidak nya direct mun mok tauk lebih details waktu operasi.. :)

      Delete
  18. salam..mun nak mintak bantuan untuk smbg blaja kat giatmara, berapa cdak berik ooo.. sijil la. 6 bulan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sik sure juak kmk koh.. ktk boleh refer ke website sidak or call sidak terus.. :)

      Delete
  19. SALAM , Kmk pelajar KV tahun2 diploma , boleh sik mun memohon. kmk student sarawak tapi kamek dudok rah terengganu. boleh sik memohon mun camya ? mun ktk blh reply ktk blh reply rah kmk pun email lah cucurgula@gmail.com , takut sik perasan tek nak hehehe. makseh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. kmk x sure juak koh mun udah 2 taun ya. sebab mun x salah kmk mesti mohon dalam masa 6 bulan dari tarikh register. ktk boleh tanyak direct ngan sidak baitulmal, ney tauk dapat or ada bantuan lain yang boleh di mintak. :)

      Delete
  20. Salam sis, mek tiap ari cek sis tp nak nya engkah sia 'dlm proses semakan' masa kita isik online ya nak, if nya mdh 'anda layak' ya ng sure dptlah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. mun dah lepas nya engkah "anda layak" ya, maksudnya ktk layan memohon. lepas ya, kitak perlu isik2 borang2 lain gik n hantar sijil2/surat2 yang diperlukan ke baitulmal.. pasya, baruk sidak proses permohonan ktk.. n duit masok.

      Delete
  21. If nya mdh 'dlm proses semakan' cmne oo? then, masa kita isik benda ya eh, if nya mdh layak? sure dptlah?

    ReplyDelete
  22. hello tok bantuan setiap bulan ka sis? ka nya merik masa masok ajak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nya berik time masok jak. sekali jak bantuan tok :)

      Delete
  23. Sis tumpang Tanya nya org berik terus sekli jumlah yg dpt atau masuk acc bank tiap2 bulan ? .. Pas ya berapa jumpa klo diploma ? Mean seribu ka dia ribu ka ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nya berik sekali ajak. bantuan tok untuk kemasukan ke ipt ajak bukan elaun sara hidup. mun x salah kmk dip rm1500. :) harap menjawab soalan

      Delete
  24. Assalam sis,
    bantuan tok blh dimintak kh mun gaji mak bpk lebih 6k?
    mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. kmk x berapa pasti hal min gaji koh. ktk boleh direct tanyak ngan sidak or kitak boleh jak try isik borang ya, kelak nya akan terus madah ktk layak or x.

      tok no phone sidak.
      Tel : 082-415563,255375 Fax : 082-253786,235812 (no di ambik dari website sidak).. or boleh mesej sidak di FB:Tabung Baitulmal Sarawak.. time kamek apply riya system ada problem..kmk pm sidak di FB x lamak gilak lah respon.. so, in case ada soalan boleh try 2 alternatif tok.. kmk pun berkongsi setakat yang kmk tauk.. ada juak benda kmk x berapa nak pasti.. :) harap membantu~~~

      Delete
    2. ok thank you for the response... :)

      Delete
  25. assalam..waa wonderful blog !

    anyway thanks for the information yaa.
    Great!

    ReplyDelete

♥♥♥♥♥♥ thank you for your comment ♥♥♥♥♥♥

..Doa untuk mencari pasangan..